Томислав Дончев: За този месец и половина извънредно положение свършихме много

0
Медиците натрупаха опит, РЗИ, органите на полицията се научиха да контролират карантинираните. Взели сме мерки, и то ефективни, заяви вицепремиерът
Медиците натрупаха опит, РЗИ, органите на полицията се научиха да контролират карантинираните. Взели сме мерки, и то ефективни, заяви вицепремиерът Снимка: БГНЕС

Работим за усъвършенстване на мярката 60/40, така че тя да стане по-гъвкава. Надявам се скоро да можем да говорим по-конкретно по този въпрос.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след Коалиционен съвет. 

"Възстановяването на икономиките зависи от медицинските показатели – дали вирусът изчезва, дали остава в следващите години с нас, дали затихва през лятото и се появява отново през есента", каза още той, предава Нова телевизия.

"Опитваме се да бъдем готови за най-лошото, пък се надяваме да се случи най доброто. Този месец и половина извънредно положение свършихме много – медиците натрупаха опит, РЗИ, органите на полицията се научиха да контролират карантинираните. Взели сме мерки, и то ефективни, и на база на тези мерки постигнахме ограничение на заразата. Необходима мярка, ограничителна, ще се случи с акт на министъра на здравеопазването. Всичко останало - икономиката и другия живот, би трябвало да работи с минимум ограничения, за да възстановим живота, като ще следим темпа на заболяваемост, разбира се", уточни Дончев.

Коалиционните партньори са детайлизирали и други теми, свързани с мерките, включително и с отварянето на ресторанти и кафенета, както и свързани с туризма.

Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препитание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат. След година-две ще проблем с работната ръка. Помощта за туризма и земеделието трябва да е приоритет. Парите на българските граждани, които ползват туристически услуги, да подпомогнат нашия туризъм, а не да изтекат навън. Страни като Гърция, Турция замислят мерки, за да привлекат туристи", заяви Красимир Каракачанов.

"Ако мислим гъвкаво, прагматично и патриотично, ще се измъкнем по-лесно от ситуацията", добави Каракачанов.

Валери Симеонов съобщи, че те ще подкрепят в зала законопроекта, който ще замени Закона за извънредното положение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари