Томислав Дончев: Няма нужда от мораториум върху кредитите

0
Искаме да помогнем на всеки, но не можем да хвърляме пари от хеликоптер, каза вицепремиерът
Искаме да помогнем на всеки, но не можем да хвърляме пари от хеликоптер, каза вицепремиерът Снимка: БГНЕС

В крайна сметка банките са сериозни институции.

В рамките на седмица  те ще бъдат по-конкретни с условията, с които ще улеснят гражданите в кризата с извънредното положение, вследствие на коронавируса. Няма нужда от мораториум върху кредитите,  коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Пред bTV той каза, че ако могат да отложат за 2-3 месеца вноските, това също ще е от полза.

„Редно е всеки, който има кредит към някаква банка, е редно да се обърне към нея и да получи разяснения какво може банката да му представи като гъвкавост“, посъветва вицепремиерът.

„Живеем в тежки времена, ще се опитаме да помогнем на всички. Няма как да покрием всичко. Имаме намерение на стигнем до всеки гражданин, но в същото време не сме в състояние да хвърляме пари от хеликоптер“, коментира още Дончев.

Той смята, че прогнозите за продължителността на кризата с COVID-19 са различни, като според най-катастрофалния сценарий загубите на брутен вътрешен продукт може да са над 10%. По думите му след като не се знае колко дълго ще продължи кризисният период няма как да се изразходват набързо провизиите.

Дончев обясни, че освен вече обявената схема 60/40 се разработват и други икономически мерки за най-засегнатите. За правителството е важно да се подпомогнат пряко засегнатите от ограниченията на извънредното положение. Както и финансовият министър Владислав Горанов напомни преди дни, сега и Дончев го заяви, че в нормална ситуация подобни икономически мерки се разработват с месеци, а сега правителството разполага с дни.

Целта е от мярката 60/40 да се възползват онези работодатели, които ще могат да прескочат кризата и да продължат работата си. Иначе като пряко засегнати Дончев посочи ресторантьорите и туристическия бранш.

„По-сложна е ситуацията с фабричния сектор, където щом поръчките са секнали, ако не са се ориентирали към друго производство, там зависи кога ще се възстанови търсенето“, поясни вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари