Томина Неделя е

2
Блажени са тези, които без да видят, са повярвали
Блажени са тези, които без да видят, са повярвали

Днес църквата отбелязва Втора Неделя след Пасха ­Томина.

Почитаме Св. прор. Исаия, Св. мчк Христофор, Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец, както и отбелязваме Събор на св. Новоселски мъченици.

Неделята след Великден е наречена на св. Тома Неверни - един от 12-те апостоли, който не повярвал във Възкресението. Затова Христос му се явил и позволил да сложи пръст в раните му.

Това е описано в "Евангелие от Йоан". На осмия ден Исус се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После те му казали: "Видяхме Господа". Той им отвърнал: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам". Тогава Христос се обърнал към него: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Изразът Тома Неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

След проповедите си на Евангелието в Индия апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. 

Томина неделя е последният ден от Светлата седмица. На много места има традиция жените повторно да боядисват яйца и да ги раздават за душите на покойните. 

На 9 май се почита св. прор. Исаия, син Амосов. Той бил родом от Йерусалим и произлизал от рода на юдейските царе. Заради необикновената божествена благодат бил удостоен да види Господ Саваот на небесния престол, обкръжен от шестокрили серафими, които славели неговото величие и му пеели хвалебна песен. Живял и пророкувал 700 години преди Христа. Предсказал рождението на Спасителя от Светата Дева Мария и кръстните му страдания.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук