Тома Биков: Предсрочните избори ще струват висока цена на обществото

1
Според Биков в ситуация на коронавирус винаги може да се отложат изборите
Според Биков в ситуация на коронавирус винаги може да се отложат изборите Снимка: БГНЕС

"Имаме президент, който твърди, че не е в състояние да провежда диалог между основни политически сили. Това означава, че служебното правителство няма да бъде междинно, а взимане на властта по нелегитимен път от едната спореща страна".

Това каза пред БНР Тома Биков, смята той

"Предсрочните избори означават, че вотът ще се проведе през ноември, а не през март - тези 4 месеца ще струват много сериозна икономическа и социална цена за обществото.

Мисля, че ние сме подавали оставка през 2016 г. без да има нито един човек на улицата. Тогава имахме доверие, ако щете и в президентската институция, която става изключително важна при едни предсрочни парламентарни избори, защото цялата власт отива в президетна и страната се управлява без парламент.

В онзи момент България имаше едни сравнително добри икономически показатели и беше една държава с новоизбран президент. ние му пожелахме успех тогава.Без уговорки подадохме оставка веднага след президентските избори, защото така бяхме обявили. Нито имаше протести, нито някой настоятелно ни искаше оставката. ние нямаме проблем с оставката по принцип.

След това спечелихме парламентарните избори, които бяха организирани от президента и от администрацията на служебното правителство. Сега обаче има съвсем друга ситуация. Първо, икономическа криза, породена от коронавируса.

Без парламент не може да се предприеме нито една икономическа и социална мярка в следващите 4 месеца. На второ място имаме президент, който твърди, че не е в състояние да провежда диалог между основни политически сили.

Това означава, че служебното правителство няма да бъде някакво междинно правителство между две редовни, а взимане на властта по нелегитимен път от едната спореща страна.

Според него в ситуация на коронавирус винаги може да се отложат изборите.

"Не е налице. Политическа криза има тогава, когато институциите са блокирани, когато не са във възможност да изпълняват функциите и задълженията си. Правителството изпълнява задълженията си. да, има протестиращи хора с цялото ми уважение към тях.

Политическа криза ще има тогава, когато правителството подаде оставка и когато няма да има нито една институция в страната, която да събере основните политически сили.

Президентската институция би трябвало да бъде тази, която да е медиатор между тях, в момента е част от опита за предизвикване на политическа сила", каза още Тома Биков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари