Токсична ли е норвежката сьомга?

2
Как репортаж от 2013 заля повторно социалните мрежи
Как репортаж от 2013 заля повторно социалните мрежи

Как репортаж от 2013 заля повторно социалните мрежи

Публикации с идентично съдържание се разпространяват от онлайн издания и набират популярност в социалните мрежи.

Сред българските потребители във Фейсбук отново се споделя френско журналистическо разследване, в което се твърди, че норвежката сьомга е токсична.

Към 8 март 2023, споделената от този профил във Фейсбук публикация "Риба за масово поразяване: Цялата истина за норвежката сьомга", с дата 28 февруари 2023, е провокирала реакциите на 2,5 хиляди души и е споделена 2,4 хиляди пъти, отбеляза БНТ.

Проверка на телевизията установява, че съдържанието на статията пресъздава разследване на френската телевизия France 2, което, обаче, е отпреди почти 10 години - от 7 ноември 2013 г.

Оказва се, че към днешна дата индустриалното производство на сьомга в Норвегия се случва по други правила.

Репортажът

Оригиналният репортаж е за индустриална ферма за сьомга в Норвегия. В него норвежки екоактивист твърди, че във фермата се отглеждат 2 милиона риби, което е твърде много, и то в момент, когато има голямо разпространение на болести и паразити.

Според репортажа местни фермери крият от потребителите, че се справят с болестите и паразитите като разпръскват във водата силни пестициди, опасни за здравето. Проблемът възниква, тъй като има много риба в относително малки пространства, дори и с достатъчно място за плуване.

Индустрията

В рибните ферми сьомгата разполага с ограничено пространство. Това дава възможност за добро възпроизвеждане, а и шансовете за оцеляване на новото поколение са по-високи, отколкото в природата.

Производството на сьомга в Норвегия е вторият най-голям източник на приходи след петрола.

Франция е най-големият консуматор на норвежка сьомга. Година преди излъчването на репортажа, през 2012 в страната са внесени 103 417 тона. Пестицидите, използвани срещу вредители, са забранени във Франция.

Препоръки за консумация

През 2013 френските здравни власти променят препоръката си за консумация на риба като я ограничават до два пъти седмично. Препоръчва се едно от тези хранения да е с риба от типа на сьомгата.

Няколко месеца преди репортажа на френските журналисти норвежкото правителство също препоръчва на бременните жени и децата да ограничат консумацията на мазни риби от типа на сьомгата, тъй като техните мазнини задържат замърсители.

Производители на сьомга с позиция

Почти година след репортажа на France 2 - на 26 септември 2014, АФП излъчва материал, оборващ тезата за пестициди в сьомгата. Агенцията цитира представителка на Marine Harvest - най-големият производител на сьомга в Норвегия, чиято продукция възлиза на над 1 милиона тона годишно.

"Натъжавам се като чувам това, защото случаят изобщо не е такъв. Нивата на токсини, както ги наричате, са доста под нивата, определени за безопасни. Полагаме много усилия от техническа гледна точка, за да намерим решения за намаляване на медицинските стратегии, включително чрез биологичен контрол", казва тогава Ранди Холдерсен, мениджър по безопасност на храните в Marine Harvest.

Компанията има 114 ферми в страната. Сьомгата се отглежда в кръгли мрежи, на 30 метра дълбочина сред фиордите, като във всяка има по 180 000 риби, което е около 11 пъти по-малко от посоченото количество в репортажа за фермата, излъчен година по-рано.

Мерки на правителството в Норвегия

През март 2015 правителството на Норвегия представя пред парламента на страната "Бяла книга", в която се предлага напълно нова система за регулация на отглеждането на сьомга в индустриалните ферми. Предложението е прието с широка подкрепа от депутатите.

Кабинетът се ангажира с предвидим и екологично устойчив растеж в индустрията за отглеждане на сьомга. Като индикатор за броя на отглежданите риби в една садка (садките се състоят от плаваща част, мрежи и закотвяща система) се приема концентрацията на морски въшки - което на свой ред определя и третирането срещу вредители.

Най-големият враг на сьомгата са морските въшки

Морските въшки са сред големите предизвикателства пред фермите за сьомга. Любимата храна на тези миниатюрни ракообразни е кръвта и слузта на рибата. Те използват тялото си като вендуза, за да се захванат здраво за жертвата.

Веднъж настанила се, въшката се размножава скоростно. Имунната система на рибите отслабва, те бързо губят тегло и често умират.

Щетите от дребните въшки са около 500 милиона евро годишно, само в Норвегия, казва Есбен Бек, финалист на Европейските награди за изобретатели, 2019 г.

В рубриката "Европейци" телевизията показва как новите технологии помагат на производителите на сьомга в борбата срещу тези паразити.

Оценка на производството

Доклад на Seafood Watch от 2021 проследява състоянието на индустриалното производство на сьомга в Норвегия, Чили, Шотландия, Канада и САЩ. Целия доклад вижте ТУК.

Оценката за Норвегия е, че употребата на антимикробни средства е много ниска, а използването на пестициди срещу морските въшки е намаляло значително през последните години. Според организацията обяснението е резистентността на морските въшки към химическо третиране и търсенето на алтернативни методи за справяне с тях.

Заключение: В социалните мрежи се разпространява стара информация, представяна като нова. Междувременно в Новрегия е одобрена промяна в начина на индустриалното отглеждане на този вид риба и описаното в репортажа от 2013 не отговаря на сегашната ситуация. Доклад от 2021 г. не установява завишени нива на пестициди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    2
    до номер 1
    Че то всички ние сме кръводарители на търговците на хляб, мляко, сирене, кашкавал......
  • 11
    1
    и да е
    все тая, не мога да си я позволя на тези цени, не съм кръводарител на търговци!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари