Токови удари тормозят хората в Тетово

6
От постоянни токови удари, прекъсвания на електрозахранването и ниско напрежение се оплакват около 50 семейства
От постоянни токови удари, прекъсвания на електрозахранването и ниско напрежение се оплакват около 50 семейства Видео: БНТ Русе

От постоянни токови удари, прекъсвания на електрозахранването и ниско напрежение се оплакват около 50 семейства от русенското село Тетово.

Три пъти по-висока санкция за крадците на ток – тази законодателна промяна предложи днес енергийният министър Теменужка Петкова на дискусия, посветена на проблемите в сектора. На нея присъстваха и трите електроразпределителни дружества. Стана ясно, че всяка година щетите от кражбите на ток възлизат на 6 и половина милиона лева, съобщава БНТ Русе.

В същото време чести токови удари, прекъсване на електрозахранването и ниско напрежение тормозят хората от русенското село Тетово. Половината от семействата в населеното място не един път са носили на ремонт електроуреди. От кметството постоянно подават сигнали до ЕнергоПро, но проблемите продължават.

Токовите удари в Тетово са ежедневие. А поне веднъж седмично някой търси електротехник, за да ремонтира счупените електроуреди. Преди месец Гюнай Исмаилов си купил нов телевизор.

Гюнай Исмаилов: „Изгоря ми телевизорът. Нов, гаранционен, но не му признаха гаранцията, поради външен причинител на повредата. Платих си ремонта. Много често забелязвам, как осветлението намалява и се увеличава.“

Съседът му Себатин Ахмедов има същия проблем. И той смята, че токовите удари и ниското напрежение съсипват техниката.

Себатин Ахмедов: „Не включваме много уреди. Не може да включиш печка с котлони. Не може, защото намалява. Трябва да ни доставят 220 волта, и сме го замервали 180 волта. Правихме протокол, носиха го, но никой не обърна внимание и си продължава така.“

Преди 3 години хората от Тетово пак имали същите проблеми с тока. Тогава направили подписка, която предали в местното електроразпределително дружество. Последвал ремонт на инсталацията в селото, но трудностите със захранването не изчезнали напълно.

Невяна Атанасова – кмет на с. Тетово: „Доколкото аз знам проблемът е, защото един единствен трафопост захранва голям участък и в края на улиците напрежението е ниско. Трябва да бъде изграден друг трафопост, който да раздели този район на две. Единият да се захранва от съществуващия.“

Изпратихме запитване до местното електроразпределително дружество какви мерки смятат да предприемат и очакваме техния отговор. По думите на кмета, заради липсата на средства едва ли скоро ще бъде изграден нов трафопост.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари