Той ще сътвори чудеса

0
"Шарли Ебдо" не прости на новият президент на Франция
"Шарли Ебдо" не прости на новият президент на Франция

Френското сатирично списание Charlie Hebdo предизвика сериозна полемика с последната си корица, която изобразява новоизбраният президент Еманюел Макрон до своята бременна съпруга Бриджит с надпис "Той ще сътвори чудеса".

Някои потребители в социалните мрежи определиха рисунката като "отвратителна" и "позор", а други директно обвиниха изданието в сексизъм. 

Любовната история на семейство Макрон се превърна във фокус по време на цялата президентска кампания не само във Франция, но и по целия свят. Съпругата на новия държавен глава е по-възрастна от него с 24 години и когато се запознават е била негова учителка и омъжена.

Миналата година госпожа Макрон разказва пред Paris Match: "На 17 Еманюел ми каза: "Каквото и да става, аз ще се оженя за теб." Любовта си каза тежката дума и ме накара да се разведа." Днес 64-годишната дама има три деца от предишния си брак и 7 внуци.

Новото президентско семейство няма свои деца и като се вземе предвид възрастта на г-жа Макрон това надали ще се случи някога. Именно това е и темата на последната корица на Charlie Hebdo.

Карикатурата е подписана от Riss, който е редактор на изданието. Изобразен е Еманюел Макрон с ръка на издутия корем на жена си и тя е широко засмяна.

Изданието постоянно взема на мушка френските политици, така че беше ясно, че Макрон няма да бъде подминат. Въпреки това рисунката предизвика сериозен гняв и критики в социалните мрежи.

"Каква назадничава карикатура. Колко глупаво! Подиграван е, защото няма деца със съпругата си", пише Магали Казо. Друг потребител пък – Натали Маршадие, казва: "Тази рисунка не би могла да бъде дело на жена по никакъв начин. Само мъж може да сътвори нещо толкова безвкусно."

Има и такива, които защитават карикатурата, като се аргументират, че тя не е атака по отношение на възрастта на г-жа Макрон, а подигравка към новоизбрания президент, който мисли, че е способен да трансформира политическата обстановка във Франция и да постигне чудеса.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари