Тленните останки на патриарха ще бъдат положени за поклонение в храма "Света Марина"

0
Патриарх Неофит е свързан с тази светица, сподели Великопреславски митрополит Йоан
Патриарх Неофит е свързан с тази светица, сподели Великопреславски митрополит Йоан Снимка: Българска патриаршия / архив

Извънредното заседание на Светия Синод ще е от 14:00 часа

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени днес за поклонение в църквата "Света Марина" в София. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в ефира на "Денят започва" по БНТ.

"Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха. В "Света Марина" - митрополитският храм, ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица."

Извънредното заседание на Светия Синод ще е от 14:00 ч.

Той призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

"Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика", каза митрополит Йоан.

Митрополит Йоан коментира и избора на Сливенски митрополит, който беше касиран и отложен.

"Бог да ни помага на всички, за да можем да направим този избор, така както поръчва уставът, за да изпълним дълбоко отговорната задача. Всеки да запази духовния мир и спокойствие и да направим този избор. Ние си имаме своите несъвършенства, но важното е човек да не забравя Божията любов към човека и ние да бъдем отговорни за делата, които вършим".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари