Тиня и биогенни елементи са изведени от езерото Сребърна

0
Езерото е драгирано на площ от 50 декара, като тинята е депонирана извън езерната чаша
Езерото е драгирано на площ от 50 декара, като тинята е депонирана извън езерната чаша Снимка: РИОСВ - Русе

Езерото е драгирано на площ от 50 декара, като тинята е депонирана извън езерната чаша

Тиня, детрит и биогенни елементи са изведени от езерото Сребърна през октомври със специализирана техника, тип амфибия. Дейността е част от изпълнение на предвидените в проекта на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе мероприятия за намаляване на притока на биогени и ограничаване на сукцесията в резервата „Сребърна“, заедно с отстраняването на кочки (плаващи тръстикови острови) и сива върба.

Езерото е драгирано на площ от 50 дка, като тинята е депонирана извън езерната чаша. По време и след приключване на тази дейност е извършен комплексен мониторинг, с който се оценява непосредственото въздействие на реализираните операции.

През последните 20 години в поддържан резерват „Сребърна“ покритието на плаващите острови (кочки) със сива върба е нараснало от 5% до 55%. Това води до понижаване на плаваемостта им, като при ниски водни нива те по-плътно прилягат към дъното, корените на върбите се вкореняват в уплътнената тиня и подлежащия под нея твърд субстрат. След прекъсването на връзката с реката, а по-късно и спиране на изнасянето на тръстиката, в езерото настъпват гнилостни процеси (еутрофикация), в резултат на голямото количество биомаса, която само се натрупва без практически да напуска екосистемата. По тази причина дейностите, предвидени по проект „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР „Сребърна” за намаляване на биогените, са свързани с отстраняване на кочки и драгиране на тиня в централното водно огледало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    До Русенка
    Сигурно НЕ
  • 6
    2
    Русенка
    Авторът и редакторът дали са си прочели глупостите преди да ги публикуват?
  • 10
    1
    драгиращ се
    "Езерото е дрогирано на площ от 50 декара,"... Език свещен на моите деди....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари