Тихомълком връщат правилата за интеграция на бежанците

0
Институциите ще пишат оценки за напредъка на желаещия да се интегрира
Институциите ще пишат оценки за напредъка на желаещия да се интегрира Снимка: Reuters

След като предизвика куп скандали и бурни еврокритики с отмяната на наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците, правителството вчера пусна за обществено обсъждане нова, която на практика по нищо не се отличава от предишната.

Нейни автори са социалният министър Гълъб Донев и вътрешният министър Пламен Узунов. Миналия петък правителството отмени старата уредба с аргументите, че тя не работи, че създава рискове за националната сигурност, че липсва орган, който да координира процеса на интеграция, пише Вестник СЕГА.

Новата наредба обаче не променя кардинално нещата. Кметовете ще продължат да заявяват доброволно, че искат бежанци, и ще могат да сключват договори с тях за една година. Точно заради това правило до момента няма нито един интегриран бежанец - нито един кмет не е поискал да приеме чужденец. Както и в предишната наредба, така и в новата се предвижда, че във въпросните споразумения ще се изброяват конкретни дейности за интеграция по отношение на образование, заетост, обучение, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане и социални услуги. Условията и реда за сключване и изпълнение на споразумението, правилата за неговото прекратяване, за европейските източници на финансиране на интеграцията са същите.

Единствените нови моменти са, че се въвеждат "индикатори за интеграция", с които да се извършва оценка на ефективността и качеството на процеса. Ще има интеграционни книжки, в които различните институции ще пишат оценки за напредъка на бежанеца. Ще има координационно звено на национално равнище, а вицепремиер ще следи процеса по изпълнение на сключените споразумения за интеграция.

Това едва ли ще промени съществено ситуацията, но авторите на новия нормативен акт смятат, че с неговото приемане ще бъде "подобрено взаимодействие и координация между заинтересованите институции и организации при осъществяване на процеса на интеграция", както и че ще има "повишаване на информираността и създаване на позитивна нагласа в обществото в България към чужденците с предоставено убежище и международна закрила". Новата наредба щяла да предизвика и "засилен интерес от страна на общините в България и на чужденците с предоставено убежище и международна закрила за сключване на интеграционно споразумение и успешно участие в процеса на интеграция".

В оценката за въздействие авторите признават, че съществува риск "поради социално-икономическата обстановка в страната броят на чужденците с предоставено убежище и международна закрила, които желаят да се интегрират в българското общество, да се запази незначителен".

Старата наредба беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания и за президентските избори, и за парламентарния вот. Още преди 5 месеца лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС за отмяна на постановлението.

Президентът Румен Радев също атакува наредбата по време на кампанията си за държавен глава. Именно по негово настояване миналата седмица беше свикано спешно заседание на правителството, на което тя бе отменена въпреки несъгласието на голяма част от министрите. Три дни по-късно Радев обясни аргументите си след срещата си с председателя на ЕС Доналд Туск. "България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото", обяви държавният глава. Той разви тезата, че не е трябвало да се копират механично регулации. "Интеграцията е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм", каза той. Думите му дойдоха на фона на предупрежденията от София и Брюксел, че заради отмяната на наредбата може да се стигне до спиране на всички еврофондове за България.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари