„Тихият убиец” на мъжете

0
Коварната болест е общото между Робърт де Ниро и Бен Стилър
Коварната болест е общото между Робърт де Ниро и Бен Стилър Видео: bTV

Какво е общото между Робърт де Ниро и Бен Стилър извън снимачната площадка и какво ги свързва с още хиляди мъже по цял свят?

Двамата актьори се борят с една и съща коварна болест – рак на простата.

През 2014 г. едва на 48 г. на холивудският актьор Бен Стилър е поставена диагнозата рак на простатата. След 2 годишна борба, той е излекуван. От тогава не спира да разказва за битката си и да приканва мъжете да обръщат повече внимание на здравето си.

Съветвам Ви да говорите с вашите лекари, да се информирате и да внимавате. Всеки мъж трябва да отиде и да направи тест на възраст между 40 и 45 г., особено ако има фамилна обремененост”, казва Стилър, предава bTV.

През 2003 г. Робърт Де Ниро получава същата диагноза. Неговата борба продължава 8 години, но е излекуван. Има 6 деца. Само за 7 седмици е излекуван и Нелсън Мандела.

Но не такава е съдбата на американския актьор и филмов продуцент Денис Хопър, който умира от рак на простатата през 2009 г. в дома си.

Наричат това заболяване „тихия убиец” на мъжете, защото може да се появи незабелязано и изведнъж. След рака на белия дроб то е второто онкологично заболяване, причиняващо най-често смърт при мъжете.

През 2015 г. в България болните от рак на простата мъже надхвърлят 15 200, а през 2016 г. броят им се увеличава до 16 300.

Тази година Нобелова награда в областта на физиологията и медицината е присъдена именно за откритие с борбата с това заболяване. Като стимулират вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки, американецът Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо създават изцяло нов метод за лечение на ракови заболявания. 

Заболяването няма симптоми, в лечим стадий може да се открие навреме с туморен маркер, коментира в предаването „Тази събота” урологът д-р Калоян Давидов.

Неговият съвет към мъжете е след 50-годишна възраст като част от годишните профилактични прегледи да включат и туморен маркер за рак на простата, а тези, които имат фамилна обремененост  – да започнат да се тестват от 45-годишна възраст.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари