Учени: Наситените мазнини ускоряват прогресията на рака на простатата

0
Този извод ще помогне при изготвянето на специални диети за болните
Този извод ще помогне при изготвянето на специални диети за болните

Специалисти от Центъра за здравеопазване на Университета Макгил в Монреал намериха връзка между приема на храна с високо съдържание на мазнини и рака на простатата, съобщава порталът MedicalXpress, цитиран от Агенция Фокус.

Изследователите събраха данни за храненето и проявата на MYC онкоген при 319 пациенти и стигнаха до извода, че рискът от умиране от рак на простатата при тези, чиято диета е богата на наситени мазнини, е четири пъти по-висок, отколкото при пациенти, които практически не консумират такива мазнини. независимо от възрастта и продължителността на заболяването. Както се оказа, употребата на наситени мазнини причинява препрограмиране на клетките, ускорява прогресията на рака и в резултат на това увеличава вероятността от смърт.

Намаляването на дела на животинските мазнини в храната може да намали степента на развитие на заболяването в началните му стадии. Според авторите на проучването, в бъдеще резултатите от него ще могат да помогнат при изготвянето на специализирани диети за пациенти с рак на простатата.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук