Тихановска се срещна с Ангела Меркел

0
Беларуският опозиционен лидер посети днес фрагмент от Берлинската стена
Беларуският опозиционен лидер посети днес фрагмент от Берлинската стена Снимка: DPA

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска посети днес фрагмент от Берлинската стена преди срещата си с канцлера Ангела Меркел и заяви, че го възприема като символ на промяната, която тя иска да донесе в своята страна, предаде Ройтерс.

Тя каза пред репортери е видяла снимка на хора от източната част, седнали на Берлинската стена след нейното рухване през 1989 г. "Същото е в Беларус. Ние сме на тази стена и ще я разрушим". След това Тихановска отиде на мястото на Потсдамския площад, което активисти са боядисали в бяло и червено в знак на подкрепа за протестите в Беларус, предава БТА.

Тихановска, която беше кандидат за президент на Беларус на изборите преди два месеца, обвинява Александър Лукашенко, че е обявен за преизбран след мащабни електорални измами. След вота Беларус бе обхванат от многохилядни протестни демонстрации и брутални действия на силите за сигурност, извършили множество арести.

На 45-минутната си среща с Меркел беларускинята е изразила надежда, че Германия ще предложи инвестиции и подкрепа за независимите медии и гражданското общество в Беларус, написа тя в профила си в "Инстаграм".

По думите на Тихановска, цитирана от ТАСС, протестите в Беларус не са насочени срещу Русия или Европа, а са следствие от вътрешна криза. Тя подчерта, че главната цел е произвеждането "в най-близко време" на нови избори в Беларус. След срещата беларуският лидер подари на германския канцлер чадър в цветовете на протеста в нейната родина и книга на немски език за историята на Беларус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари