The Times: Полша прави най-голямата сухопътна армия в Европа

2
Полша възнамерява да увеличи броя на своите танкове до 1600 единици
Полша възнамерява да увеличи броя на своите танкове до 1600 единици

Полша възнамерява да увеличи броя на своите танкове до 1600 единици

За по-малко от десет години числеността на полските въоръжени сили се е увеличила приблизително два пъти: от 95 хиляди на 200 хиляди души, пише The Times.

Но крайната цел на Полша е армия от 300 000 души, което би я направило най-голямата сухопътна армия на НАТО в Европа.

Полша възнамерява да увеличи броя на своите танкове до 1600 единици - това е повече от Великобритания, Франция, Германия, Испания и Италия взети заедно. Тази година се предвижда разходите за отбрана да нараснат до над 3% от БВП, може би дори над 4%. В този случай това ще бъде най-високата цифра сред страните от НАТО.

"Ние правим това, за да създадем ниво на възпиране, така че Путин да бъде обезсърчен да атакува Полша, заяви Мариуш Блашчак, архитект на полската военна реформа, пред The ​​Times.

Политици в цяла Европа изразиха загриженост, че три десетилетия съкращения на разходите за отбрана са направили европейските страни неспособни да се защитават без американска подкрепа. Тези опасения се засилиха през почивните дни, когато Доналд Тръмп заяви на митинг, че ще насърчи Русия да атакува всички европейски членове на НАТО, които не изпълнят ангажиментите за военни разходи, пише "Фокус".

Блашчак посочи, че е време другите европейци да свършат своята роля. "Разбирам, че огромните разходи за военните са огромна бюджетна тежест“, заяви той. "Но ние се намираме в толкова чувствителен момент от историята на нашия континент, че никой не трябва да се съмнява, че инвестициите в отбраната не трябва да се пестят“.

По-специално, каза той, Германия не е направила достатъчен принос за колективната отбрана и през последните месеци "само се преструваше, че предлага военна помощ на Украйна“. В Полша често се казва, че нейните западноевропейски съседи е трябвало да предвидят опасността от Русия преди много години.

Програмата за превъоръжаване на Полша, която започна в края на 2018 г., има две основни цели. Първо, те искат да превърнат Съединените щати в основен гарант за сигурността на Полша, като удвоят разходите за отбрана и поръчат голямо количество модерно американско оборудване: 366 танка М1 Abrams, 486 ракетни системи за залпов огън HIMARS, най-малко 32 бойни самолета F-35.

Второ, вместо скъпите и високотехнологични системи, на които се набляга в други страни, Полша смята, че масата е важна в сухопътната война. "Много самопровъзгласили се експерти твърдят, че съвременната война ще се води предимно в киберпространството или с помощта на лека пехота и безпилотни системи“, отбеляза Блашчак. "Въпреки това, както показа реалността, те грешаха... Сухопътните сили все още са най-важният основен елемент на въоръжените сили.“

Но опитът на Великобритания и Германия показа колко трудно е да се вербуват хора в модерна европейска армия. Полша реши този проблем, като увеличи военните заплати с 82%, както и чрез PR кампании, по време на които военните общуваха с обществеността, участваха в срещи и дадоха интервюта.

Новата власт като цяло подкрепя предишния курс. Премиерът Доналд Туск нареди преглед на огромните поръчки за военно оборудване от Южна Корея, за да се определи дали си заслужават цената. Има доказателства, че новата администрация ще възстанови полския флот, като вероятно ще използва военни кораби и подводници от Германия, пише The Times.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    русенец
    И? След десет години хамериканците ще се бият с Русия до последния поляк ли? Ами късмет!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари