The Times: Ердоган си е поставил три дози коронавирусна ваксина

0
Лидерът получи първата си доза от китайската ваксина Sinovac на 14 януари и беше един от първите хора в Турция, които бяха ваксинирани
Лидерът получи първата си доза от китайската ваксина Sinovac на 14 януари и беше един от първите хора в Турция, които бяха ваксинирани Снимка: БГНЕС

Лидерът получи първата си доза от китайската ваксина Sinovac на 14 януари и беше един от първите хора в Турция, които бяха ваксинирани

Турският президент Ердоган е подложен на остри критики, след като разкри, че е получил три дози ваксина срещу коронавируса, въпреки че страната му се бори да осигури достатъчно дози за работниците на първа линия, пише британският вестник The Times, предаде Фокус.

Лидерът получи първата си доза от китайската ваксина Sinovac на 14 януари и беше един от първите хора в Турция, които бяха ваксинирани. Той получи втори доза на Sinovac на 11 февруари и разкри тази седмица, че впоследствие е получил трета доза на 10 март. Той не потвърди дали това е също Sinovac или Pfizer/BioNTech, каквато Турция също е набавила.

Смята се, че 67-годишният Ердоган е първият световен лидер, който признава, че е получил три дози, и каза, че е направил това, за да провери дали това повишава нивата на антителата му. Учените твърдят, че може да са необходими „бустер дози“ или ежегодни ваксини срещу Covid-19 за укрепване на имунитета след препоръчаните две дози.

По времето, когато той получи допълнителната доза, на хората, получили първата си доза от препарата на Pfizer, беше казано, че ще трябва да чакат 12 седмици за втората, а не един месец, поради недостиг на ваксини в Турция.

Енгин Йозкоч, ръководител на парламентарната група на основната опозиционна партия, заяви: "Няма дори една по доза за гражданите, а има три за Ердоган."

Досега Турция е поставила близо 30 милиона вксини, като 12 милиона души - 15,4% от населението - са получили две дози. Туристическите работници са приоритизирани като част от усилията на Анкара да рестартира индустрията, която представлява повече от 10 на сто от нейния БВП. Други ключови работници като учителите обаче трябваше да чакат по-дълго, за да получат ваксинациите си. На всеки, който е имал положителен тест за вирус, също е забранено да получава ваксинациите си в продължение на шест месеца.

Осман Кючукосманоглу, ръководител на лекарската камара в Истанбул, каза пред вестник "Джумхуриет", че здравното министерство обмисля да достави трета доза на здравните работници, но все още не е взето решение поради липса на данни за ефективността.

Първите партиди от Sinovac трябваше да бъдат доставени на Турция през декември, но бяха отложени за един месец, очевидно, за да може Пекин да ги използва като лост, за да се опита да окаже натиск върху Турция да екстрадира уйгурски изгнаници в Китай. Оттогава проучванията показват смесени резултати относно ефикасността на Sinovac, както и тази на Sinopharm, друга китайска ваксина, въпреки че Световната здравна организация е одобрила и двете за употреба. Вместо това много турци са избрали препарата на Pfizer откакто първата партида пристигна в Турция през март.

Миналата седмица беше съобщено, че са осигурени още 120 милиона дози от Pfizer, като 30 милиона трябва да пристигнат в края на юни, а други 90 милиона до края на септември. Турция също подписа договор с Русия за местно производство на ваксината „Спутник V“.

Турция премахна някои ограничения тази седмица, като позволи на баровете, ресторантите и спортните зали да отворят за първи път от април. Вчера бяха регистрирани 7181 нови случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари