Тестват сирените в Русе на 1 април

0
Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението
Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението

В Русе ще бъде извършен ежегодният тест на сиренната система в 11 часа на 1 април 2020 година.

Това съобщиха от ОД на МВР - Русе.

В изпълнение на чл. 37 от „Наредба за условията и реда за функциониране на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност" (Обн. ДВ бр.20/09.03.2012 г., изм. ДВ бр.60/22.07.2014 г., изм. и доп. ДВ бр.61/02.08.2019 г.) на 1 април 2020 г. от 11:00 часа ще се проведе тест със сиренната система, изградена в град Русе. Тестът ще се проведе чрез реално задействане на крайните акустични устройства (сирени) със сигнали, определени в чл.18 и чл.19 от Наредбата.

Системата се тества два пъти годишно в първия работен ден на месец април и на месец октомври - в изпълнение на „Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност“.

Целта на ранното предупреждение и оповестяване е разпространяване на навременна и значима информация, позволяваща на застрашените от опасност хора, общности и организации да се подготвят и да действат по подходящ начин, с цел намаляване на възможните вреди или загуби.

Тестването на системата е с цел проверка на техническото й състояние, спомага за повишаване уменията на служителите, както и за обучение на населението за разпознаване на сигналите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари