Тестват преносими изкуствени бъбреци

0
Целта е създаването на бавна, равномерна диализа през цялото денонощие, която да имитира работата на нормални бъбреци
Целта е създаването на бавна, равномерна диализа през цялото денонощие, която да имитира работата на нормални бъбреци Снимка: Shutterstock.com

Прототип на системата „Преносими изкуствени бъбреци” (Wearable Artificial Kidney - WAK), която е разработена като алтернатива на конвенционалната диализа, е получил одобрение за клинични тестове от Агенцията за лекарствата и храните в САЩ, пише Gizmag. Тестовете ще започнат в края на годината в Сиатъл.

Устройството е резултат на десетилетие на изследвания и разработка, като автори на проекта са Виктор Гура от медицинския център “Сидърс-Синай” и Дейвид Гефен от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. То представлява умалена версия на машина за диализа, която може да се носи закачена на колан и е свързана с пациента посредством катетър. Според екипа устройството ще премахне необходимостта от дългите и отегчителни процедури в неподвижно състояние. Идеята е пациентите да работят или играят, докато преносимият модул пречиства кръвта им.

Подобно на традиционните машини за диализа, WAК отстранява отпадните вещества от кръвта на хора, чиито бъбреци не функционират. Конвенционалните устройства обаче заемат цяла стая, а и най-малките преносими модели са с размерите на компютърен принтер. За разлика тях, преносимата технология тежи само 4.5 килограма. Това е изключително важно, тъй като диализата се провежда на сеанси от по четири часа, три пъти седмично, като пациентите са свързани към машината и се нуждаят от големи количества вода.

В опитите в Съединените щати ще участват 16 пациенти, като 10 от тях ще бъдат избрани за цялостен тест. Той ще включва 24-часов период на тестване, по време на който доброволците ще могат да се движат. По време на опита ще се взимат кръвни проби, а след приключването му ще има 28-дневен период на наблюдение.

При успех, екипът планира разработването на по-лека версия на WAK. Целта е създаването на бавна, равномерна диализа през цялото денонощие, която да имитира работата на нормални бъбреци. Според изследователите това не само ще осигури нормално всекидневие за хората с увредени бъбреци, но и ще направи излишни някои диетични ограничения.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари