Tesla разгръща мащабни проекти в Турция

1
Започва да строи суперзарядна станция в Одрин
Започва да строи суперзарядна станция в Одрин Снимка: Getty Images

Започва да строи суперзарядна станция в Одрин

Американският гигант за електромобили "Тесла" (Tesla) ще построи първата си суперзарядна станция (supercharge) за електромобили в граничния град Одрин, съобщи пред журналисти председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт, цитиран от БТА.

"Това е особено важно, тъй като Одрин е стратегическо място от гледна точка на това, че е вратата на Турция към Европа. Смятаме, че това е и основната причина "Тесла" да включи Одрин сред градовете, които ще оборудва със суперзарядни станции. Очакваме, че новите съоръжения на компанията на Илон Мъск ще засилят икономическото значение на града, тъй като електромобилите и зарядните станции ще заемат все повече място в търговско-икономическите отношения".

По данни, поместени на официалния сайт на "Тесла", чийто създател е Илон Мъск, компанията ще внедри суперзарядни станции в общо 10 града в Турция, първата от които ще бъде в Одрин. След това ще бъдат изградени такива станции в Истанбул, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Хендек (Сакария), Измир и Коня.

Суперзарядните станции, които компанията планира да построи на територията на Турция, в зависимост от типа на електромобила, ще позволяват да се зареждат 80 процента от една батерия в рамките на 25-34 минути.

През ноември м.г. Илон Мъск гостува на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според близки до президентската канцелария източници тогава е било договорено построяването на суперстанциите на територията на Турция, което се смята за първа стъпка на сътрудничеството.

Турция е доказан производител в автомобилната индустрия и е един от най-големите износители на части. Западни компании имат и заводи, които обслужват региона на Азия.

Другата сфера, която интересува Турция, е космическата програма на Илон Мъск.

Турция има собствени планове да подготвя астронавти след 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари