Tesla Motors пусна най-новия си "летящ" автомобил

3
Model X вече е в продажба, но на опашката има вече 25 000 поръчки
Model X вече е в продажба, но на опашката има вече 25 000 поръчки

Tesla Motors пусна най-новия си автомобил Model X.

Това е третото превозно средство на компанията в пазара за изцяло електрически автомобили - след Tesla Roadster и Model S.
Новият кросоувър започва на цени от 132 000 долара. Той беше обявен години преди да навлезе в производство, предаде Money.bg, цитирайки Business Insider.

Автомобилът е седемместен ван и разполага с авангардна технология, изцяло електрическа задвижваща система и свръхголям централен екран, който поставя контрола на колата на върха на пръстите ви.

Основателят на Tesla Илон Мъск заяви при представянето, че Model X е получил петзвездна оценка за безопасността във всяка категория, което го прави един от най-сигурните автомобили на пътя.

Новото возило разполага с автоматично аварийно спиране и набор от активни сензори за безопасност и радар, предназначени да помогнат на колата да открие и избегне на опасностите на пътя, които биха могли да доведат до катастрофа.

Кросоувърът идва и със свръхголям въздушен филтър, за който Мъск твърди, че е 300 пъти по-добър при филтриране на вредни бактерии във въздуха, вируси и смог.

Той добави, че ефектът от системата за филтриране на въздуха означава, че нивото на чистотата на въздуха е сравнимо с това в операционната зала в болниците.

Дори съществува бутон за предпазване от биологично оръжие.

Най-отчетливата характеристика на Model X обаче са крилатите врати, които Илон Мъск нарича „соколски". Те са първи в тази категория автомобили и са предназначени за по-лесно влизане и излизане от колата.

Вградени сензори на покрива позволяват вратите да сметнат точния ъгъл, под който да се отворят, в зависимост от това колко пространство има около превозното средство.

P90D версия на модела с опцията Ludicrous Mode може да достигне над 90 км/ч за 3,2 секунди. По-скромният вариант на модела е 90D и достига над 410 км пробег при едно зареждане.

Model X вече е в продажба, но на опашката има вече 25 000 поръчки, според компанията.

Това означава, че ако поръчате сега, ще трябва да чакате между 8 и 12 месеца, за да се сдобиете с този електромобил.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари