Тервел Пулев: В затвора "Белене" се боксират най-добре

2
Боксов турнир се проведе в Софийския затвор
Боксов турнир се проведе в Софийския затвор Снимка: Васил Петков / 24 часа

Боксов турнир се проведе в Софийския затвор

Три рунда по две минути. 34-ма затворници от цялата страна премериха сили в 11-ия боксов турнир за лишени от свобода в Софийския затвор. Той се проведе под мотото "С ръкавици срещу наркотиците и агресията".

От първи ред състезанието наблюдаваше шампионът Тервел Пулев.

"Моите впечатления са, че лишените от свобода, които излежават присъдите си в "Белене" са най-подготвени и добри - каза той пред 24 ЧАСА. Може би е заради условията в затвора. Предполагам, че се дължи на това, че там шефовете са спортни натури, бивши спортисти и ги насърчават. Важно е. В другите затвори може би не е така. Не им дават ръкавици, или други пособи, но това е с цел да не се внасят нелегални неща като наркотици. Радвам се, че се провеждат такива събития. Подобни инициатива винаги са полезни."

Първи на ринга излезе Даниел Атанасов, който излежава присъда в Белене.

"Осъдиха ме в Дания, където заминах да работя - споделя той. - Намушках свой колега на работното място при спор. Аз съм спокоен човек, но ме предизвика. Депортираха ме в български затвор и от 4 месеца съм тук. Имам още три години и половина зад решетките. Общо 6 г. ми дадоха. Съжалявам, че го направих. Никога досега не съм лежал, нито съм съден. Това беше първият ми път и надявам се последен. Сега тренирам, вече от два месеца. Имам опит, защото съм бивш боксьор. Спрях със спорта през 2011 г., когато прекратих кариерата си. В момента имам времето за това и реших да сверя часовника си, за да разбера докъде мога да стигна."

Казва, че в датския затвор е научил още един език. Условията там били малко по-различни от тези в "Белене".

"Като пансион е, общежитие", обяснява Даниел и допълва, че няма търпение да го пуснат на свобода. Зарича се, че няма да извърши друго престъпление, защото зад решетките наистина се превъзпитал.

Един от реферите на мачовете беше победителят от миналогодишния турнир Любомир Делев - лидер на фен организацията "София Запад".

"Агресията трябва да се изкарва тук на терена, а не извън него - каза той пред "24 часа". - Това е правилният начин да кажем не на наркотиците и боя. Виждам много нахъсани момчета и вярвам, че ако имат желание, могат да се променят. Аз съм лежал и знам какво е. Сега съм навън, гледам си работата и семейството. Никой не може да бъде сигурен, че няма да попадне зад решетките, но трябва да се стремим това да не се случва."

Турнира откри Крисия Димитрова, която изпълни химна. Тя награди и няколко от победителите.

"Тренирала съм бокс и знам колко хъс изисква този спорт, интересно ми е и се забавлявам като ги гледам - коментира певицата. - Мисля, че всеки може да се превъзпита, но стига да има желание. Най-важното е да не повтарят старите си грешки."

Лишените от свобода са тренирали около 2-3 месеца преди състезанието, в което може да се включи всеки.

"Първо ги наблюдаваме дали умеят да се бият и разбира се, ако могат, ги пускаме, но от гледна точка на тяхната безопасност, ако не се справят, не им позволяваме", обяснява един от треньорите и допълва, че не се допускат единствено осъдени на доживот.

Публиката, също от лишени от свобода, избухна няколко пъти в бурни овации. Със силни аплодисменти беше посрещнат на ринга Върбан Борисов-Боксьора, част от престъпната група "Опасните", смятан за един от авторите на поредица въоръжени грабежи, сред които грабеж на златарско ателие в Перник и въоръжен грабеж на бижутериен магазин в столичния квартал "Младост".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари