Терминал Русе - изток посрещна първия блок-влак

0
Това е пилотен за България проект, предлагащ новаторскологистично решение, базирано на принципа на интермодалния транспорт
Това е пилотен за България проект, предлагащ новаторскологистично решение, базирано на принципа на интермодалния транспорт

В началото на февруари пристанищен терминал Русе-изток посрещна първия блок-влак, превозващ 68 ремаркета седмично от и за Германия.

Това е пилотен за България проект, предлагащ новаторскологистично решение, базирано на принципа на интермодалния транспорт. Начинанието се осъществи със съдействието на компаниите Шенкер ЕООД, ДБ Шенкер Рейл България ООД и ПИМК ООД. Очакванията за 2015 г. са за претоварване на около 3000 ремаркета, наречени трейлери, така общият брой обработени ремаркета по двете направления ще възлезе на около 8000, което ще бъде изключителен пробив за българско речно пристанище, смята директорът на порта инж. Петър Драгошинов.

Припомняме, че от юли миналата година започна регулярна обработка на контейнери по линията Русе – Куртичи (Румъния). Контейнерите се товарят и разтоварват на железопътен транспорт. За 2014 г. товарите по това направление са близо 4 хил. тона. През изминалата година „Пристанищен комплекс – Русе“ ЕАД обработи над 670 хил. тона товари, а счетоводната печалба е в размер на 1,2 млн.лв. при щатен състав 131 човека. Ръстът на печалбата е двоен спрямо 2013 г., като добрите финансови показатели са плод както на добре структурирания персонал, така и на строгата финансова дисциплина, каза още инж. Драгошинов.

За тази година дружеството планира разнообразяване на портфолиото на съвкупния си товарооборот. Предвижданията са за 10% ръст на всички обработени в терминалите на комплекса товари, като групата на насипните ще запази достигнатите обеми над 80 процента, а генералните товари се очаква да увеличат относителния си дял до около 20 %. Следвайки приоритета за целенасочена инвестиционна политика, дружеството има намерение през 2015 г. да направи инвестиции в размер на около 1 млн. лева в машини, съоръжения и рехабилитация на пристанищна инфраструктура.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари