Теодор Цветков извади кръста от река Вардар в Северна Македония

1
Русенецът е бил сред 20-те мъже, скочили във водата в Гевгелия
Русенецът е бил сред 20-те мъже, скочили във водата в Гевгелия Снимка: Facebook / Teodor Tsvetkov

Русенецът е бил сред 20-те мъже, скочили във водата в Гевгелия

Теодор Цветков от Русе е извадил кръста от Вардар в град Гевгелия по време на днешното отбелязване на празника Богоявление в Северна Македония, съобщава сайтът „Вечер”, предаде БТА.

Българинът е бил сред 20-те мъже, скочили във водата в Гевгелия. Той изважда кръста там за втори път. През 2018 г. желанието на 28-годишния младеж е било да остави богоявленския кръст на църквата, а средствата, събрани по време на посещението му в домовете в общината, са били дарени на братя близнаци, които са се нуждаели от помощ. Свещениците от Гевгели са благословили Цветков и са му поръчали и тази година да обиколи колкото може повече християнски домове в общината, съобщава изданието.

Самият Теодор Цветков отбеляза събитието с публикация във Фейсбук:

"Споделям с вас специален момент от днес - изваждането на кръста по случай Богоявление!

На първо място, искам да изразя своята благодарност към семейството и приятелите ми за постоянната подкрепа и вярата в мен.

Днес искам да направя специално послание към всички Българи и Македонци. Нека възприемем сърцата си, за да видим истинската красота на приятелството и общността. Не съществува омраза между нас, ако не я отглеждаме.

Вярвам, че можем да променим света с нашите действия. Започваме с нашите сърца и с доброто в тях. Нека изпълним света с разбирателство и уважение.

Нека заедно покажем на света и бъдем пример, че можем да забравим различията и да бъдем единни в приятелство и съпричастност.

Благодаря че ни посрещнаха като гости и ни изпратиха като герои".

Над 150 човека скочиха на Богоявление за кръст и в Скопие, където присъстваха и премиерът Димитър Ковачевски и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски. Кръстът беше хвърлен от главата на православната църква на страната архиепископ Стефан. Придошлите и бурни води на Вардар затрудниха излизането на няколко от мъжете, които бяха изтеглени с помощта на лодки и въжета от екипи на Червения кръст.

Богоявление се отбелязва в Северна Македония по Юлианския календар, а денят е неработен в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Нещастник
    Тоя въздухар пак е изцоцал пари от някъде, за да го снимат. Не се сещам за по-безсмислено и по-надуто същество по нашия край. Беше се изцепил в един вестник преди време, че не го разбирали в България, разбираш ли, и щял да емигрира. А дано, ама надали, кой ще търпи търтей с претенции другаде. А за наглостта да си напише жалкото име на българското знаме, както се вижда от снимката, трябва да бъде съден за оскверняване на национален символ. Е, да се надяваме, че ще остане където е и ще ни освободи от присъствието си.
  • -1
    2
    my name
    Теодоре, изпитах истинска гордост от това, което си направил. Благодаря ти !
  • 4
    1
    Папата
    Е и?...........
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари