Теодор Славев: Мрежата за натиск върху магистрати ще продължи да действа с нови аватари

1
Скандалът е брутален, заяви Славев
Скандалът е брутален, заяви Славев Снимка: Юлияна Корнажева / БНР

Скандалът е брутален, заяви Славев

"Имам съмнение, че дори след това убийство тази мрежа за натиск върху магистрати ще продължи да действа, само че може би с нови аватари или посредници".

Това заяви Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в коментар за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, предава БНР.

"Правилникът позволява главният прокурор да бъде изслушан в НС за това как се управлява наказателната политика в страната. След такъв скандал, който се припомни, защото той не е от сега, след убийството на Божанов наново излезе на преден план, е задължително да разберем всъщност прави ли се нещо, правено ли е нещо и докъде стига, защото нещата, за които се твърди - специални заведения за магистрати, подслушвания, инсинуации, намеса в личния живот, за да могат да се склоняват по едно или друго дело, да действат по определен начин, адвокати-посредници - това означава, че ние нямаме независима съдебна власт и това е така в продължение на години".

Според него изслушване е задължително и необходимо:

"Напрежението и в съдебната система, и сред обществото е огромно. Скандалът е брутален. Имаме убийство на знакова фигура от ъндърграунда. Нямаме никаква институционална реакция".

По думите му такова разследване е възможно.

Теодор Славев коментира и въпроса как се стигна до там през закон да се направят промени в току що направените промени в Конституцията. Според него е можело без да се пипа Конституцията през закон да се решат допуснатите пропуски.

"Проблемът тръгна оттам, че ВСС отказа да работи в условията на новата Конституция", отбеляза той. По думите му на 28 декември е имало среща между двете колегии, на която е бил поставен въпросът как да се действа в тази ситуация.

"Начинът, по който беше направена през преходни и заключителни разпоредби, може би е противоконституционен, защото се дописа Конституцията, но най-малкото е хиперхагъл. Това, което се случва в момента, е, че малкият коалиционен партньор - ПП-ДБ, започва все повече да заприличва на ГЕРБ от лошия му период", изказа мнението си Славев.

ВСС има задължение да защитава независимостта на съдебната власт, което те в момента упражняват декларативно, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари