Теодор Кисимов: След труса картината в Турция беше покъртителна

1
Русенецът сподели, че екипът е имал основната задача да локализира живи хора под руините и да подава информацията към спасителите с техника
Русенецът сподели, че екипът е имал основната задача да локализира живи хора под руините и да подава информацията към спасителите с техника

Русенецът сподели, че екипът е имал основната задача да локализира живи хора под руините и да подава информацията към спасителите с техника

Русенският пещерняк Теодор Кисимов се завърна от спасителната мисия в Турция за издирване на затрупани хора след земетресението. Той е сред първите заминали доброволци – пещерняк, алпинист и рекордьор по спускане до дъното на земята. Теодор Кисимов гостува днес в предаването по „Преди обед“ по bTV, където разказа за работата на терен в спасяването на хора.

Русенецът споделя, че подобно на много хора е реагирал първосигнално и човешки с желанието да помогне, когато е чул новината за разрушителния трус. Случайно разбира, че се събира група от Националната асоциация на доброволците в България и се присъединява към тях. Участниците са основно от Пловдив и от София, той е единственият от Русе. Има опит като пещерен спасител, бил е и екстремни условия и затова е подготвен за подобна мисия.

Теодор Кисимов определя картината на място като покъртителна – огромен брой сгради са били срутени до основи. Екипът е имал основната задача да локализира живи хора под руините и да подава информацията към спасителите с техника.

Русенецът разказва за случай, в който през деня от сграда са били извадени живи обитатели и според местните хора вътре е имало и други. Затова помолили спасителите да отидат и да проверят. Със специална акустична слушалка успяват да чуят почуквания отвътре. Организират техника и започват да копаят. Теодор Кисимов споделя, че е трябвало да се влезе 6 метра навътре, а отгоре е имало 5 - 6 етажа, които не знаеш дали няма да се срутят отгоре ти.

С помощта на австрийската група, екипирана с всякаква техника, са успели като общ екип да извадят навън оцелелите – майка и дъщеря.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    фааффафа
    браво! да висиш и да са вреш в пропадащи конструкции и около тях пожари ,химикали и познай какво още, си е геройство . сигурен съм,че не са му трябвали кинти ,просто този човек обича тия неща , маниак .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари