Температурата на Земята достига рекордни нива от 3 000 000 години назад

0
"Намираме се на ръба на пропаст", предупреди Антонио Гутериш
"Намираме се на ръба на пропаст", предупреди Антонио Гутериш

"Намираме се на ръба на пропаст", предупреди Антонио Гутериш

Температурата на Земята достига рекордни нива от 3 000 000 години назад, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

Миналата година температурата на Земята достигна рекордни стойности за изминалите три милиона години, което доближава човечеството до климатична катастрофа”, посочи Антонио Гутериш на форума за климатичен диалог в Петерсбург.

"Миналата година беше поредният безпрецедентен период на екстремни метеорологични и климатични бедствия", заяви Гутериш. Според него концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е подновила своя максимум, надхвърляйки доиндустриалното ниво със 148%. Гутериш подчерта, че това е най-високата цифра от три милиона години, когато температурата на Земята е била с три градуса по-висока, а морското равнище е било с 15 метра по-високо.

"В съответствие с настоящите ангажименти все още вървим към катастрофално повишаване на температурата с 2,4 градуса до края на века. Намираме се на ръба на пропаст", предупреди Гутериш. „За да предотврати най-лошият сценарий, човечеството трябва да работи заедно, за да тръгне по по-чист и екологичен път на развитие”, заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари