Теменужка Петкова инспектира АЕЦ "Белене"

0

Време е да намерим решение за АЕЦ "Белене".

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети площадката в крайдунавския град, и съобщи новината, че от Европейската инвестиционна банка са готови да финансират проекта.

"Приоритет на правителството е да намерим най-доброто решение за България. Знаете, че проектът АЕЦ "Белене" води своето начало от 80-те години. Фактът, че до ден днешен не е намерено решение на този проект, означава, че има някакви детайли през годините, които не са могли да бъдат уточнени. Мисля, че е дошло време наистина да мобилизираме сили, експертен потенциал, всички ние като нация, народ, така че да намерим най-доброто решение", заяви Петкова. 

Тя коментира и изказаната от министър-председателя Бойко Борисов идея "Белене" да се превърне в балкански проект.

"Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на този проект. Оттук нататък предстои да проведем комуникации с тази банкова институция. Всички предпоставки този проект да бъде реализиран са налице. Имаме лицензирана площадка, оборудване, което сме платили, което отговаря на всички изисквания. Имаме необходимите кадри, които могат прекрасно да се справят с тази задача. Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи", каза енергийният министър.

Петкова обяви, че интерес към проекта има и от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания.

"Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация", коментира Петкова. 

Във връзка с доклада на БАН за АЕЦ "Белене" Петкова заяви, че Академията е направила много обстоен анализ.

"Това, което БАН казва, категорично и това е теза, която аз също смятам, че е много достоверна и това е истината – най-лошият вариант е, ако не се прави нищо", посочи министърът на енергетиката.

Петкова обърна внимание, че на заседанието на Народното събрание от 137 народни представители, 137 са подкрепили предложението на ПГ на ГЕРБ, свързано с възможността за реализацията на оборудването на проекта АЕЦБелене“. Петкова подчерта, че рядко в парламента има такъв консенсус. По думите ѝ в Министерство на енергетиката вече има работна група, която прави анализ, разработва различните варианти.

Според нея обаче не би било лесно настоящото правителство да ускори процеса по реализация на проекта.

"Той трябва да следва своята хронология и своя естествен път. Решението на българския парламент до 30 юни министърът на енергетиката да изготви такива предложения, които да бъдат обсъдени и да бъдат взети решения от парламента, е първата и много важна крачка напред към възможността за реализация на проекта", допълни Петкова. 

Теменужка Петкова коментира и казуса с нейната оставка, която тя подаде, след като бе обявено, че компанията "Инерком" купува ЧЕЗ. Както е известно оставката обаче не бе приета.

"Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги ме задължава страшно много. Приемам този отказ да бъде приета моята оставка като една много сериозна отговорност. Благодаря за подкрепата, която ми беше оказана и доверието, което ми беше дадено", каза Петкова, цитирана от "Фокус". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари