Телевизия "Алфа" изчезна от биографията на Кошлуков

0
По време на предишния конкурс за генерален директор на БНТ през 2017 г. той е посочил една година като програмен директор на "Алфа"
По време на предишния конкурс за генерален директор на БНТ през 2017 г. той е посочил една година като програмен директор на "Алфа" Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Минути след избора на нов генерален директор на БНТ в петък пресслужбата на държавната телевизия разпространи официална биографична справка на Емил Кошлуков, който ще бъде начело на медиата в следващите три години.

Справката, която е публикувана и на сайта на БНТ откакто Кошлуков замести временно на поста осъдения за шофиране след употреба на алкохол Константин Каменаров, детайлно посочва професионалната кариера на новия генерален директор - от неправителствените организации и годините като народен представител, през предаванията в телевизиите "Евроком" и ТВ7 (финансирана с необезпечени кредити от фалиралата КТБ на Цветан Василев), продуцентската му къща и консултирането на медийни проекти до длъжността програмен директор и водещ на обзорното предаване "Още от деня" в БНТ, съобщи Дневник.

В биографичните данни обаче липсва трудовият стаж на Емил Кошлуков в телевизията на партия "Атака" - "Алфа". По данни на "Капитал" по време на предишния конкурс за генерален директор на БНТ през 2017 г. той е посочил една година като програмен директор на "Алфа" (през 2016 - 2017г) , допълвайки по този начин изискваните по закон петгодишен стаж на ръководна длъжност в телевизия.

Издадената служебна бележка представляваше нарушение на друг законов текст, според който кандидатите не трябва да имат икономически и политически зависимости. "Алфа" е собственост на формацията на Волен Сидеров, споделя много от официалните тези на руската пропаганда, а през последните години често е била санкционирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) за нарушения на базови принципи от Закона за радиото и телевизията, включително дискриминация от различен тип, нарушаване на "добрите нрави" и излъчване на опасно за деца съдържание, припомня "Капитал".

Кошлуков, както и ръководството на "Атака" (по онова време вече участници в управлението на страната), избегнаха да коментират темата, но така и не отрекоха информацията за бележката. Кандидатът не спечели тогавашния конкурс, но няколко месеца по-късно беше поканен за програмен директор на БНТ.

Не е известно какво е записано в документите, с които Кошлуков сега е кандидатствал за генерален директор, но стажът в БНТ в последната година и половина би трябвало да е допълнила небходимия срок на ръководна позиция.

Друг факт, който не е споменат в разпространената биография, е постът изпълнителен директор на TV7 и News7, който Емил Кошлуков заемаше за кратко през 2014 г. когато след фалита на КТБ телевизиите бяха обявени в несъстоятелност и спрени от СЕМ. Преди това политикът беше в управителния съвет на TВ7 - когато беше финансирана от същата банка, а Цветан Василев и Делян Пеевски бяха все още тандем, припомня "Капитал". След избора на Константин Каменаров в БНТ имаше поредица назначения на хора, работили или свързани с ТВ 7.

Биографичната справка (разпространена от БНТ)

Емил Кошлуков е роден през 1965 г. в гр. Пазарджик. Завършва средното си образование в Английската гимназия в гр. Пловдив. Докато отбива военната си служба той е осъден за антидържавна пропаганда на 6 години лишаване от свобода и изтърпява присъда като политически затворник в Старозагорския затвор.

През 1989 г. излиза от затвора и започва отново активна дейност срещу комунистическия режим. Става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД). Учредител е на Съюза на демократичните сили (СДС) – първата политическа сила, опозиция на Българската комунистическа партия.

През 1991 г. Емил Кошлуков печели стипендия от фондация "Отворено общество", след което завършва висшето си образование в Калифорнийския университет (Санта Барбара), специалност "Политически науки".

В края на 90-те години на миналия век Кошлуков създава една от първите неправителствени организации, печелеща проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт.

През 2001 г. Емил Кошлуков ръководи предизборния щаб на Негово Величество Симеон Втори, който през лятото на същата година е избран за министър-председател на Р България.

В периода 2001-2005 г. Кошлуков е депутат в 39-ото Народно събрание и председател на политическа партия "Новото време".

През 2005-2009 г. е водещ и продуцент на предаването "Таралеж" в телевизия "Евроком".

През 2010-2014 г. Емил Кошлуков създава и управлява продуцентската компания "Ноу Фрейм Медиа". За това време "Ноу Фрейм" заема първо място по брой създадени продукции за българския тв пазар, като фирмата работи едновременно с четирите големи национални телевизии – БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ7.

От 2010 г. до 2014 г. Кошлуков е автор и водещ на "Факторът" ("Уикенд с...) по ТВ7 - първото публицистично предаване в сутрешния пояс на ефира през уикенда.

От 2015 г. до 2017 г. Емил Кошлуков работи като водещ в Канал 3 и консултант по различни медийни проекти.

От декември 2017 г. е директор на дирекция "Програма БНТ 1", а от януари 2018 г. е водещ на публицистичното предаване "Още от деня" в ефира на обществената телевизия.

През април 2019 г. Емил Кошлуков е определен за изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ.

Носител е на голямата награда от конкурса за телевизионна журналистика "Св. Влас".

На 5 юли 2019 г. е избран от Съвета за електронни медии за генерален директор на Българската национална телевизия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари