Телефонните измамници в Русе измислят КОВИД сценарии

0
Не се доверявайте на обаждания от непознати лица или такива, представящи се за „ПОЛИЦАИ“, „ДОКТОРИ“, ваши „БЛИЗКИ ИЛИ РОДНИНИ“, особено ако ви искат пари
Не се доверявайте на обаждания от непознати лица или такива, представящи се за „ПОЛИЦАИ“, „ДОКТОРИ“, ваши „БЛИЗКИ ИЛИ РОДНИНИ“, особено ако ви искат пари Снимка: Dunavmost, архив

Зачестиха телефонните измами на територията на област Русе, алармират от ОДМВР в Русе

През последните няколко седмици зачестиха телефонните измами на територията на област Русе. Измамниците във всички случаи въвеждат в заблуждение възрастни хора, като им позвъняват на случаен принцип на домашните им стационарни телефони. Прилагат актуалната схема 7 „необходимо е да се съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници“. Представят се за полицейски служители и искат съдействие от потърпевшите, което се състои от предоставяне на крупна сума пари за да бъдат заловени измамниците.

Също така ползват като схема и актуалната в момента обстановка свързана с корона вируса. Представят се за лекари и разясняват на потърпевшите възрастни граждани, че техен близък е заболял от новата болест и е необходимо да се предостави крупна сума пари за закупуване на ваксини, лекарства и др.

Много хора имат желание да помогнат на полицията и измамниците успешно използват това. От МВР съветват:

- Не позволявайте на измамниците да си играят с вашите емоции;

- Бъдете бдителни;

- Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари;

- Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи;

- Не давайте пари на непознати по никакъв повод;

- При телефонните измами матрицата е една: по телефона искат пари, схемите са различни!!!

Една от най-разпространените схеми е следната:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници, като междувременно получите и обаждане от лице, представящо се за лекар, който твърди, че ваш близък или роднина е болен и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение, обаждането е придружено често и със заплахи за живота и здравето ви.

Възможни са следните измамливи сценарии:

  1. Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.
  2. Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати лица или такива, представящи се за „ПОЛИЦАИ“, „ДОКТОРИ“, ваши „БЛИЗКИ ИЛИ РОДНИНИ“, особено ако ви искат пари. Опитайте се да запазите самообладание !

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари