Тази нощ черните магии "хващат"

0
Затова строго трябва да се спазват съответните забрани и обичаи
Затова строго трябва да се спазват съответните забрани и обичаи

На 9 декември църквата празнува зачатието на Света Анна.

Света Анна е майката на Дева Мария и съответно баба на Исус Христос. Тя се смята за покровителка на бременността, раждането и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространените женски имена в християнския свят.

Този празник е известен още като Зимна Света Анна или Анино зачатие.

Според историята Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословени с дете.

Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога. Тя заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Традиции и обичаи

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните.

В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили, те отиват на гробищата. Там се събличат голи и с танц и шепот баят и "свалят" месечината в сито. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й.

Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт.

За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

Някои стопани вкарват в къщите си прасе, за да имат късмет във всичко, с което се захванат.

На празника на Света Анна неомъжените момичета могат да гадаят кога ще се венчаят.

Вечерта преди празника трябва да се засеят символично зърна в гърне, пълно с вода.

Във водата се слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

Поверия

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Янко, Янка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари