Тази година китайци ще садят картофи на Луната

0
Мисията Чанг 4 ще се отправи към отдалечената страна на Луната
Мисията Чанг 4 ще се отправи към отдалечената страна на Луната

Китайската лунна програма Чанг вече изпрати два орбитъра и един ровър на повърхността на спътника ни.

Но по-късно през тази година мисията Чанг 4 ще се отправи към отдалечената страна на Луната, където ще започне да изучава местната геология и ще тества ефектите на лунната гравитация върху насекоми и растения, пише Science Alert цитирани от "обекти;".

Мисията ще се състои от релеен орбитър, който ще се изстреля с ракета-носител Лонг Марч 5 през юни тази година. В допълнение на високо-технологичните инструменти за изследване на лунната повърхност ровърът ще носи и контейнер, който ще е пълен със семена и насекоми.

Д-р Жанг Юанксун, дизайнерът на контейнера, обяснява: “Контейнерът ще занесе картофи, различни семена и яйца на копринени буби, които ще произвеждат въглероден двуокис, докато картофите и семената ще отделят кислород чрез фотосинтеза. Идеята е заедно да установят една просто екосистема на Луната”.

Мисията ще бъде и първата мисия, която човечеството е пращало на далечната страна на Луната. Районът, където ще се прилуни мисията, е от особен интерес за учените, защото съдържа големи количества от воден лед. Той е дошъл след сблъсък с метеори и астероиди и не се е разтопил или дезинтегрирал, защото се намира в дълбоката сянка от далечната страна на Луната.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари