Тази година е най-тежката за българския туризъм

0
От гледна точка на видовете туризъм страната ни е най-известна с морето
От гледна точка на видовете туризъм страната ни е най-известна с морето

Тази година е най-тежката за българския туризъм за последните 10 години. Това заяви в Русе председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков, цитиран от БТА.

Според Калин Драганов, член на организацията, културният туризъм в България се развива основно в общините. По думите му българските общини са вложили огромни средства за реконструкцията на обекти и изграждането на нови. Няма точна статистика, но в асоциацията се отчита увеличение на посещението им от български туристи, като на някои места то е почти десетократно. Важно е обаче да се увеличи туристопотокът и от чужбина.

"Важно е нашето Министерство на туризма да вложи повече усилия за представянето на България като изключително интересна за културен туризъм дестинация. Интересът се предизвиква единствено и само с реклама", каза Драганов.

От гледна точка на видовете туризъм страната ни е най-известна с морето. Спадът за първите осем месеца е 9 процента. Той се дължи на намалението на броя на туристите от Русия и Украйна. На европейските пазари не се наблюдава съществен спад, допълват туроператорите.

Според Драганов усилията трябва да се насочат към европейските пазари - "особено към страните от "бившата социалистическа общност, където резервите са много големи".

Той информира, че очакванията са предстоящият зимен туристически сезон да бъде добър. Основно туристите са от Великобритания, Русия и Турция. Драганов даде пример, че за края на януари в Пампорово вече няма свободни места. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари