Татяна Дончева: Механизмът за разследване на главния прокурор не става за нищо

2
Няма конкретни текстове, смята Дончева
Няма конкретни текстове, смята Дончева Видео: bTV

Няма конкретни текстове, смята Дончева

Най-същественият проблем е, че няма конкретни текстове. Не може да се говори са реформа и конституционни промени без текстове, понякога една дума и запетая могат да обърнат смисъла“, каза Татяна Дончева от „Левицата“ и „Движение 21“, предава bTV.

По думите ѝ идеите на ПП-ДБ засягат неща, които са извън обявения предмет на промени, които касаят съдебната система.

„Единственото конкретно е как мандатът на главния прокурор да бъде съкратен от 7 на 5 години. Всичко останало, което се лансира, е отклоняващо вниманието и доста спорно“, допълни Дончева.

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор „не става за нищо“. Според нея съдиите, прокурорите и разследванията имат нужда от независимост при вземане на решения по преписките си.

Те също се стремят към това и ако има опасения от едно голямо конституционно решение да извадим прокуратурата от съдебната система и да я направим самостоятелен орган, което би било истинската реформа, те се опасяват и основната база на тяхната съпротива е страхът да не бъдат политически подчинени“, каза още Дончева.

По думите ѝ трябва да има мандатност на кметовете, а темата със служебните кабинета коментира така:

Ако не искаме служебно правителство, топката е в парламента. Нека парламентарно представените политически сили да предложат повече усилия на още едно основания, както положиха усилия да бъде извадено килимчето от под краката на президента, и да кажат „Ние определяме правителството, това са правилата““, каза Дончева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари