Татяна Дончева: България прилича на мафиотски трилър!

0
В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого, каза юристът
В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого, каза юристът Видео: NOVA

В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого, каза юристът

Да, България прилича на мафиотски трилър, но това не е от сега”. Това заяви в ефира на NOVA Татяна Дончева от „Движение 21” по повод конфликта Борислав СарафовИван Гешев - Ясен Тодоров. Според нея този спор трябва да бъде решен от съдебната система и от новия състав на Висшия съдебен съвет.

С припомняне на отказа на президента Петър Стоянов да подпише указа на избрания за главен прокурор Бойко Рашков и последвалия избор на Никола Филчев Дончева каза: „По времето на Филчев прокуратурата буквално истеряса с най-странното поведение. С този период са свързани делото „Колев”, където стана ясно, че неизвестно какви хора стават главни и зам.-главни прокурори и те си решават въпросите помежду си с мафиотски средства”.

Аз съм един от уволнените по параграф 5 на Конституцията. В онези времена от прокуратурата си отидоха стотици хора. Аз бях единственият прокурор, който отказа регистрацията на ДПС, на военизираното ВМРО, аз реших делата в полза на партиите СДС-та с тирета, а не на голямото СДС…”, припомни Дончева.

За поголовната чистка в съдебната система в началото на 90-те години тя разказа: „Мои колеги в цялата страна умряха от инфаркти, инсулти, рак – от какво ли не, не можейки да приемат, че върху тях е сложено клеймо за професионална непригодност. Съдиите получаваха едни „честитки” с подпис на министър на правосъдието – „Уведомяваме Ви, че сте предложен за уволнение поради морални и професионални качества. Точка. Министър (подпис)”.

Дончева припомни, че правителството на Иван Костов по времето на главния прокурор Иван Татарчев е тръгнало срещу прокуратурата. „Във всяка държава, и в царско време прокуратурата е била тясно свързана с политиката. Прокурорът трябва да е подчинен на закона. Той трябва да знае, че въпреки натиска, той трябва да бъде подчинен на закона”, каза Дончева.

В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого”, каза юристът. Според нея проблемът не е само в политическите обвързаности и в съдебната система. „Контактите трябва да се запазят, но трябва да излезем от мафиотизирането на системата”, категорична е Дончева.

Относно опитите да бъде съставен кабинет включително и с ротационен премиер политикът-юрист заяви: „Екстравагантности, които са самоцелни, които нищо не значат, аз отказвам да коментирам”.

Ако искат да се женят на ротационен принцип, да раждат деца на ротационен принцип, може би могат и да ядат на ротационен принцип… Не може всичко, това са екстравагантности”, категорична бе Дончева. „Политическото партньорство предполага доверие и съвместна работа. Първата и втората политическа сила показаха, че няма никакъв капацитет. Смисълът да се прави правителство, е да се решат определени проблеми”, обясни лидерът на „Движение 21”.

За липсата на бюджет тя бе категорична, че вече е проблем и финансовото функциониране на държавата. „Щом няма да има правителство, значи няма да има и бюджет. На 12-ти изтича управлението на съответния бюджет. Общините могат да харчат по 1/12-та но това не се връзва с нужните им финанси и това в годината, когато има местни избори”, каза Татяна Дончева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    до 1 или Поправка „Ванко 1“
    Иван Главчев не е мафиот а обикновен сутеньор идиот, който е почернил живота на много млади момичета, ама майка България е родила много такива „герои“. Или ти имаш предвид други нейни любимци?
  • 1
    2
    до 1
    Аргумент та дрънка!
  • 0
    1
    русенец
    Извинявай, ама ти не беше ли адвокатка на мафиози ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари