Татяна Буруджиева: ГЕРБ няма да се съгласи на ротация, която ще ги вкара в тежък капан

0
Те се замислят как ще управляват изтегления нов дълг от 2 млрд. евро
Те се замислят как ще управляват изтегления нов дълг от 2 млрд. евро Видео: NOVA

Те се замислят как ще управляват изтегления нов дълг от 2 млрд. евро

Едни ясно поети ангажименти от двете страни само ще укрепят правителството. Принципно в желанието да се седне на този разговор (между управляващите коалиции), виждам само положително намерение. Оттук нататък може да се превърне в нещо различно – разчитам тази заявка на Борисов като изреждане на неизпълнени ангажименти. За да има ефективност в едно управление, трябва да има параметри и начини как се работи в него”. Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в предаването „Денят на живо” по NOVA.

Тя изтъкна, че няколко общини са със спрян бюджет. „Ключовата препъни-фигура ще бъде Асен Василев. ГЕРБ не могат да допуснат да им провалят току-що избраните кметове, при положение, че няма общински съвети, където да има мнозинство на когото и да било. Тук е голямата битка – те (ПП-ДБ) държат ресурсите, а казват: „ще вземете властта”. Коя власт ще вземе ГЕРБ при ротацията, при положение, че ще има само един министър-председател без кадрово и финансово обезпечение”, запита Буруджиева. Тя смята, че колкото повече наближава времето за ротация, толкова повече ГЕРБ няма да се съгласи на една ротация, която ще го вкара в тежък капан.

Според политолога Петър Чолаков очевидно е, че има опит от страна на Борисов да каже, че има непоети ангажименти. „Има и друг момент – вероятно иска и повече лостове да има вътре в изпълнителната власт. Ако тази конструкция се запази във времето, ГЕРБ все повече си мислят как ще управляват, какво ще заварят, след като нямат заместник-министри. Политическата отговорност ляга върху теб. Има и друг момент – изтегленият дълг от 2 млрд. евро, което е изключително важно”.

Според двамата политолози финансовият министър Асен Василев заедно с бюджета става ключ за управлението. Нито ГЕРБ ще искат да поемат управлението и да го оставят да е министър, нито от ПП-ДБ ще се съгласят да се откажат от него, каза Буруджиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари