Петър Чолаков: Виждам Едипов комплекс в Кирил Петков и Асен Василев

0
Лъвският пай отиде при ГЕРБ, на второ място са ДПС, които ужким не са в управлението, коментира политологът
Лъвският пай отиде при ГЕРБ, на второ място са ДПС, които ужким не са в управлението, коментира политологът Снимка: Facebook

Лъвският пай отиде при ГЕРБ, на второ място са ДПС, които ужким не са в управлението, коментира политологът

"Българите са доста резервирани, когато става дума за ангажиментите ни като членка на НАТО. С покани на президента Зеленски, с ангажимента да се праща оръжие за Украйна няма да се вдигне одобрението на правителството. Не е това, което ще стопли сърцата на масовия български избирател. Необходими са по-дълбоки реформи, основно да се развърже кесията."

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Петър Чолаков. Правителството стартира с одобрение 20%, а парламентът – с 8%, напомни той.

Според него най-голямото постижение на 49-ия парламент е, че успя да формира редовно правителство, но парламентът реално не е заработил.

"3 месеца нямаше постоянни комисии. Лъвският пай отиде при ГЕРБ, на второ място са ДПС, които ужким не са в управлението. Опозицията практически не получи нищо. Принципът е, че като подадеш пръст, могат да ти отхапят и ръката. В рамките на демократичните традиции човек трябва да си ограничава апетитите. Ключови комисии – например по бюджет и финанси, отиде при ДПС…"

"В най-печеливша позиция изглеждат ГЕРБ и ДПС. Това е като Валпургиева нощ – при древните германи, когато свършва зимата и започва пролетта, има една нощ, когато излизат всички чудовища. Всякакви политически чудовища излязоха на сцената", коментира Чолаков в предаването "Преди всички".

Политологът разглежда предлаганите промени в Конституцията "със смесени чувства". Макар промените да не могат да минат по бързата писта, защото няма подкрепа от 180 гласа в пленарната зала, ще отнемат няколко месеца, "ако има дълъг хоризонт на този парламент, ако не се разпадне седянката", посочи той.

Индивидуалната конституционна жалба, свиването на мандатите на "тримата големи" в съдебната система и отмяната на надзора за законност, упражняван от главния прокурор са стъпки в правилната посока, смята Петър Чолаков. По думите му обаче служебното правителство като институт си има своето място.

"Виждам вид Едипов комплекс в лидерите на ПП Петков и Василев. Ако го нямаше институтът на служебното правителство, тяхната политическа кариера нямаше да стартира."

И от двете страни беше втвърден тонът и това доведе до превръщането на президента в основната опозиция на сегашното управление, отбеляза още Чолаков.

"Ако това правителство крушира, най-вероятно ще се върви към предсрочни избори. Това ще покаже, че е изчерпана управленската формула."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари