Татунчо "оживява" за Коледното надиграване в Русе

1
Митичното животно влиза в постановка на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“
Митичното животно влиза в постановка на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ Видео: Русе Медиа

Митичното животно Татунчо оживява за Коледното надиграване в Русе.

Познатият герой от обичая „Джамал“, който е запазена марка на с. Кошов и е признат от ЮНЕСКО за едно от „Живите човешки съкровища“, ще бъде представен в нов вариант в постановката на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

Сценичната разработка на обичая ще има своята премиера на 15 декември от 17.30 ч в зала „Дунав“, като неин хореограф е Богдан Донев, а музиката е на Петьо Кръстев. Специално за целта е реализиран и студиен звукозапис, който ще позволи изпълнението на „Джамал“ на всякакви сцени и събития. Постановката се реализира с подкрепата на Община Русе в направление „Малки творчески проекти“ и ще остане трайно в репертоара на ФТТ „Найден Киров“, информира Русе Медиа.

„Джамал“ е обичай, с който в село Кошов гонят злите духове на Ивановден. Това е зимна обредна игра в периода след мръсните дни, като в нея участват само мъже. За първи път обичаят е бил изпълнен през 1875 г., а през последните десетилетия се пресъздава редовно от 1976 г. насам от фолклорната група на село Кошов. Митичното животно Татунчо изглежда страшно и е придружавано от мъже, облечени с носии, с маски от кратунки на лицата и по две дървени саби в ръцете. Водачът на Татунчо иска разрешение от кмета да обиколи селото, показва паспорт и след това, докато върви танцът, детето на стопаните припада. Дъхът на Татунчо го спасява, а след това, когато самото животно пада на земята, лекарят го вдига на крак със самодивски прах.

Местните жители споделят, че ритуалът наистина закриля селото. „Няма никакви болести, никакви епидемии, всички са здрави, щастливи, булките по две раждат, близнаци. Джамалът се предава по наследство, има много млади хора и деца, които участват. Това е една традиция на селото и, доколкото знаем, никъде в България няма такъв обичай и затова си го поддържаме“, казва ръководителят на фолклорната група Атанас Атанасов. Групата от Кошов го е представяла у нас и в чужбина с изключителен успех.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари