Тъща нахрани зет си с отровни гъби

0
ъзрастна жена набрала мухоморките, като ги мислела за сърнели
ъзрастна жена набрала мухоморките, като ги мислела за сърнели

Отровни гъби пратиха цяло семейство в болница.

Куриозният случай стана в Пловдив. Възрастна жена набрала мухоморките, като ги мислела за сърнели. Освен нея от отровните гъби яли дъщеря й, зетят, както и техен приятел. Четиримата берат душа в клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Бум на отровени от гъби през целия октомври отчитат лечебните заведения. Над 20 пациенти е приела клиниката по токсикология във Военноморска болница във Варна. Хората се оплакват с хранителни разстройства. Някои от потърпевшите са се разминали по-леко, но четирима души са получи тежки увреждания.

Трима пациенти са развили психози след богато угощение с пантерки. Те са опасните двойници на ядливите бисерни гъби и съдържат иботенова киселина, подобна на атропина. Човек буквално полудява за около денонощие, получава дезориентация, халюцинации и дори гърчове, обясняват токсиколозите. В тези тежки случаи медицинската помощ е задължителна.

В момента лекарите се борят за живота на 72-годишна варненка, която объркала силно токсичните мухоморки с ядливи млади сърнели. Тя обяснила пред медиците, че от дълги години си бере диворастящи гъби край града и си прави зимнина и за първи път се случва да сгреши. Сърнелите особено в ранен стадий много приличат на силно токсичните бяла или зелена мухоморка, предупреждават специалистите.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари