Търсят наследник на Кошлуков до 27 май

0
СЕМ даде начало на конкурс за нов директор на обществената телевизия
СЕМ даде начало на конкурс за нов директор на обществената телевизия Снимка: БНТ

СЕМ даде начало на конкурс за нов директор на обществената телевизия

Съветът за електронни медии прие процедурни правила за провеждането на конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ. От днес до 27 май желаещите да се борят за поста могат да подават документите си в деловодството на съвета. Изслушването на допуснатите кандидати ще е на 27 юни, а изборът на следващия шеф на БНТ СЕМ ще направи два дни по-късно, информира в.„Сега“.

Решението за изборните правила е прието с 4:1 гласа в медийния регулатор. Против гласува единствено членът му Розита Еленова. „Съвсем скоро в СЕМ ще има трима нови членове. Какво пречи да се изчака 24 или 72 часа и да се даде възможност на новите хора, които ще носят отговорността за избора?“, поясни мотивите си Еленова пред БНТ.

Мандатът на сегашния директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли. В същото време по-късно днес се очаква Народното събрание да избере двама нови членове на СЕМ от квотата на парламента, които би трябвало да участват в избора на наследник на Кошлуков. В края на април изтече шестгодишният мандат на двама от хората в СЕМ – избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и цитираната Розита Еленова. На тяхно място парламентарните групи вече номинираха трима нови кандидати. Радиоводещата Пролет Велкова бе издигната от „Демократична България“, юристът Симона Велева бе посочена от „Продължаваме промяната“, а „Възраждане“ се спря на журналиста Тодор Беленски.

Отново в края на април изтича мандатът и на още един член на медийния надзор – председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    зрител
    СЕМ е излишен и вреден.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари