Търси ли МФ алтернативни възможности за финансиране на интермодален терминал в Русе?

0
Към момента по приоритета за подобряване на интермодалността за терминал Русе са предвидени дейности единствено за изграждане на съоръжения против заливания
Към момента по приоритета за подобряване на интермодалността за терминал Русе са предвидени дейности единствено за изграждане на съоръжения против заливания Снимка: НКЖИ

Към момента по приоритета за подобряване на интермодалността за терминал Русе са предвидени дейности единствено за изграждане на съоръжения против заливания

Това става ясно от писмен отговор на въпрос от Мартин Димитров - народен представител от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България", относно Проучване на възможностите за осигуряване на алтернативно финансиране за изграждане на интермодален терминал в Русе от министъра на финансите.

Публикуваме целия отговор от министъра на финансите - Асен Василев:

"УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ,

В отговор на поставения въпрос относно проучване на възможностите за осигуряване на финансиране за изграждане на интермодален терминал в Русе, искам да Ви информирам, че понастоящем се разглеждат възможностите за алтернативно финансиране на проекта от Програма „Транспортна свързаност“ (ПТС) 2021-2027 г. в рамките на приоритет „Подобряване на интермодалността, иновации, модернизирани системи за управление на трафика, подобряване на сигурността и безопасността на транспорта“.

По посочения приоритет е допустимо финансирането на мерки, свързани с модернизация на терминали и пристанищни съоръжения за натоварване и претоварване, реконструкция на пристанища за обществен транспорт, електрификация и внедряване на сигнализация и телекомуникации, развитие на жп възли, доставка на мултифункционални плавателни съдове, както и осигуряване на техническа помощ по съответните проекти. Към момента по приоритета за подобряване на интермодалността за терминал Русе са предвидени дейности единствено за изграждане на съоръжения против заливания.

За включването на подобен мащабен проект в обхвата на Програма „Транспортна свързаност“ е необходимо да се проведат преговори с Европейската комисия, като при положителна реакция от нейна страна следва да бъдат внесени и одобрени съответни изменения в ПТС. Наличието на проектна готовност от страна на бенефициента в лицето на държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ също е важно условие за успешна реализация на планираните инвестиции.

Възможности за финансиране на проекти в сектор „Транспорт“ са налични и по Механизма за свързване в Европа (МСЕ). Налице е актуална покана за набиране на проектни предложения по МСЕ, сектор „Транспорт“ 2021-2027 г., с която се предоставят 7 милиарда евро за проекти, насочени към изграждане на нова и подобряване на съществуващата европейска транспортна инфраструктура. Финансират се транспортни инфраструктурни проекти по „основната“ и „разширената“ Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в следните области: железопътна инфраструктура, вътрешни-водни пътища, морски пристанища и пристанища по вътрешните-водни пътища, пътно-железопътни терминали, мултимодални логистични платформи, мултимодални пътнически хъбове, интелигентни и оперативно съвместими приложения за транспорта, сигурна и надеждна инфраструктура, устойчивост на инфраструктурата. Крайната дата за подаване на проектни предложения е 30 януари 2024 г., като кандидатстването по т.нар. „Общ пакет“ е на конкурентен принцип с другите страни членки."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Гост
    Въ3м0жн0с7и 3а финансиране има. Търсят се въ3м0жн0с7и 3а усв0яване.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари