НКЖИ представи редица проекти за развитието на жп транспорта в Русе

2
Една от целите е намаляването на шума и замърсяването, чрез пренасочване на товари от автомобилния към железопътния транспорт
Една от целите е намаляването на шума и замърсяването, чрез пренасочване на товари от автомобилния към железопътния транспорт Видео: Кис 13

Намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор, повишаване на безопасността на превозите и осигуряване на предпоставки за увеличаване на конкурентоспособността на родните жп превозвачи са основните приоритети пред Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/

Това стана ясно от среща в Русе, на която бяха представени подробности относно планираните за изпълнение проекти в близките няколко години на територията на общината. В инициативата участва и заместник областният управител Людмил Христов, който коментира, че е удовлетворен от срещата, тъй като вижда работа по конкретен план с конкретни цели. По неговите думи тези действия ще допринесат за намаляването на изолацията на Русе от останалата част на страната, а това от своя страна ще спомогне за развитието на потенциала на населеното място. „Реализирането на подобни проекти са дългоочакваната крачка, която трябва да направим, за да може градът ни отново да се върне на икономическата и инвестиционна карта“, допълни още Христов, цитиран от пресцентъра на Областна администрация - Русе

Друга цел, която си поставят от НКЖИ, е намаляването на шума и замърсяването, чрез пренасочване на товари от автомобилния към железопътния транспорт. Именно поради тази причина на преден план бе разгледана и идеята за изграждането на интермодален терминал. Очакванията са той да бъде изграден до края на 2025 година, като неговата стойност ще бъде близо 52 милиона лева без ДДС. Предвижда се догодина да се подпише договорът за строителство. Подготовката за проекта е започнала още по време на предходния програмен период и благодарение на средства от Европейския съюз вече е избрано местоположението на бъдещия терминал, направени са предпроектни проучвания, оценки по отношение на околната среда и отчуждителни процедури. Неговият най-голям плюс е в това, че ще даде възможност за бързо преминаване от автомобилен към жп транспорт и ще позволи значително увеличаване на товарните превози, като същевременно ще се избегнат и задръстванията по шосе през ГКПП „Дунав мост“. „Отварят се много икономически възможности, които ще са от полза за русенци, ще се открият много нови работни места. Несъмнено един такъв проект би бил полезен за гарда. Тук ще се съсредоточи бизнес“, каза заместник областният управител Людмил Христов. Предварителните проучвания сочат, че на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, като в последствие до 2045-а анализите показват, че ще може да се удвои капацитетът на съоръжението. Интермодалният терминал ще се намира на юг от Индустриален паркРусе и на север от гара Разпределителна. Терминалът ще разполага с товаро-разтоварна зона и административна сграда. Той ще бъде отдаден на концесия по подобие на Пловдивския терминал. На практика след изграждането на цялостната инфраструктура от Министерството на транспорта ще обявят концесия и избраният концесионер ще експлоатира терминала, като ще предостави достъп до всички превозвачи за използването. 

Ще се работи и за рехабилитацията на спирка Товарна гара, като предстои стартиране на процедура за строителство. Там се предвижда да се изградят два перона от двете страни на жп линията, като те ще бъдат с надвеси и модерно осветление, а също така ще осигуряват и достъпен маршрут за хора с намалена подвижност.

Най-вероятно тези дейности ще бъдат завършени догодина. Същевременно по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния се предвижда реконструкция на Централната жп гара, като се планира укрепване на земната основа и изпълнение на дренажи, така че да се избегне нейното наводняване. Ще бъде осигурен достъп и за инвалиди, като пероните и подлеза ще бъдат ремонтирани. Всички ремонтни дейности по централната гара би трябвало завършат до 2027-а. Категорично обаче няма да бъде променяна визията на гарата.

Паралелно ще се извършва ремонт, възстановяване и модернизация на тяговите подстанции – Варна и Разград, както и изграждането на нова такава в Русе и съответно въвеждането на система за телеуправление и телесигнализация – SCADA.

В дискусиите участват още заместник генералният директор по стратегии и инвестиции на държавното предприятие инж. Мария Генова, директорът на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ инж. Мирослава Бакалска, ръководителят на Звеното за подготовка, управление и изпълнение на проекти „Гарови комплекси и терминали“ арх. Александър Туджаров, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Магдалина Илиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    10
    Ivan 80g11g
    Da sfqt.🤩🤭🤫🧎💐🧎🤗😐🤭🏃🏃🏋️🤫😋🙃💐💐💐😂🤫😏🚵😭🎉🎉
  • 3
    9
    До 8-и под мен
    Боли КуРа дъртите умивалници по община и министерства разни.Лапат мангизи и банкети яки.Проблема в този участък е отдавна,още от времето на социализма.Не можаха да направят в този участък места за преминаване като хората със звуков зумер и светлинен знак допълнителен когато предстои да минава влак.Иначе за парад на суетата,заря и какви ли не тъпотий от които изтичат тънки пари,няма проблеми има.Да опазят децата не могат.
  • 4
    8
    Ко? Не! Кога!?
    Между Централна жп гара и гара Разпределителна кога ще обезопасят жп линията, за да не ги блъска влака там преминаващите хора - т.нар. жп линия на самоубийците? В Германия са ги оградили с мрежа такива опасни градски жп участъци - толкова ли е трудно да го измислят тези Глави релси от НКЖИ?
  • 4
    7
    Браво
    На юг от индустриалния парк и на север от гара разпределителна ...., Хм, браво, много точно указване мястото на интермодалния терминал!😁
  • 4
    6
    Мунчо
    Къде го намерихте тоя Людмил- дебил, дето не може да състави изречение?! Къде е онзи Станев? Да не са го сменили тайно или не му дават да се появява?! Той поне умее да говори!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари