"Тарикати" присвоиха фирмата на мъж от село Пиргово и го пратиха да си търси работа

2

Мъж от село Пиргово е изхвърлен от собствената му фирма от своите съдружници. Той ги обвинява, че са направили това неправомерно.

Румен Цирков ни разказа, че е отстранен от фирма "Сонел -2" ООД  въз основа на един протокол от общо събрание на фирмата. Той не подозирал, че след като е управител и притежател на 80% от фирмата, може да му се случи нещо подобно.

Румен Цирков работи в семейната фирма в село Пиргово от самото й създаване. Дружеството е основано от втория му баща Стоян Цирков, който умира внезапно през 2012 г. Към този момент Румен е притежавал 25 % от фирмата. След смъртта на баща си той изкупува дяловете на баща си и става притежател на 80% от фирмата. Съдружниците му Иван и Пенка остават с по 10%.

В началото на септември 2013 г. Румен, който е и управител на дружеството, получава покана за свикване на общо събрание. Инициативата е от страна на другите двама съдружници – Иван Барбуков и Пенка Ачева. Точките в дневния ред са свързани с обсъждане поведението на управителя – че не изпълнява задълженията си за оказване съдействие за осъществяване дейността на дружеството и действа против интересите.

На събранието двамата искат изключването му като съдружник и управител от дружеството. Според Търговския закон в този случай Румен няма право на глас и въпреки своите 80 процента се оказва отстранен от бизнеса от притежателите на останалите 20 процента капитал, а дяловете му трябва да му се изплатят. Той се разписва върху протокола от общото събрание, който е в ръкописен вид. Потърпевшият бил убеден от свой адвокат, че това не може да е официален документ.

Съдружниците на Румен Цирков, решават да регистрират фирмата вече без неговото участие и с нов управител, но получават отказ от Агенцията по вписванията. След това новоназначеният управител подава жалба в Русенския окръжен съд. Съдът в Русе отменя отказа на Агенцията по вписванията я задължава да извърши исканото вписване на промени по партидата на дружеството. Така г-н Цирков с 80% дял във фирмата остава безработен.

Втора година вървят съдебни дела на различни инстанции. Румен започва серия от обжалвания, които са отхвърлени на различни инстанции. Той се оплаква, че съдружниците,  все още бавят изплащането на дяловете му, а новият управител на фирмата го е посъветвал да си намери работа, защото тази фирма вече не била негова.

Не може да си обясним, как един съдружник с 80% дялово участие да бъде изхвърлен от една фирма и всичко това да е "законно". Но в България изглежда всичко е възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари