Семейни войни в Пиргово

2
Битка за едно наследство се води в русенското село Пиргово
Битка за едно наследство се води в русенското село Пиргово Видео: TV7

Битка за едно наследство се води в русенското село Пиргово.

Целта е фирма за производство на селскостопанска продукция. На пръв поглед става дума за банален търговски спор, но зад него се крие една доста често срещана история, предаде "Жега" по TV7.

Мъж от село Пиргово е изключен от семейната фирма от съдружниците си и ги обвинява, че са го направили неправомерно. Новият управител пък констатира сериозни финансови неуредици и източване на фирмената сметка. Втора година вървят съдебни дела на различни инстанции, в които двамата братя са се изправили един срещу друг.

Румен Цирков работи в семейната фирма в село Пиргово от самото й създаване. Дружеството е основано от втория му баща Стоян Цирков, който умира внезапно през 2012 г. Към този момент Румен е притежавал 25 % от фирмата. След смъртта на баща си той изкупува дяловете на баща си и става притежател на 80% от фирмата. Съдружниците му Иван и Пенка остават с по 10%.

В началото на септември 2013 г. Румен, който е и управител на дружеството, получава покана за свикване на общо събрание. Инициативата е от страна на другите двама съдружници – Иван Барбуков и Пенка Ачева. Точките в дневния ред са свързани с обсъждане поведението на управителя – че не изпълнява задълженията си за оказване съдействие за осъществяване дейността на дружеството и действа против интересите.

На събранието двамата искат изключването му като съдружник и управител от дружеството. Според Търговския закон в този случай Румен няма право на глас и въпреки своите 80 процента се оказва отстранен от бизнеса от притежателите на останалите 20 процента капитал, а дяловете му трябва да му се изплатят. Той се разписва върху протокола от общото събрание, който е в ръкописен вид. Убеден е, че това не може да е официален документ.

Румен започва серия от обжалвания, които са отхвърлени на различни инстанции. Той се оплаква, че съдружниците, сред които е и новият управител – природеният му брат Емил, все още бавят изплащането на дяловете му.

Екипът на "Жега" потърси и другата страна в историята. Настоящите съдружници ни препратиха към адвоката си Владимир Токусчиев. Той не пожела да застане пред камера, но обясни подробно защо се е стигнало до радикалната мярка по отстраняването на Румен. По неговите думи съдружниците са поискали отстраняването на Румен Цирков заради лошо и еднолично управление на фирмата и съмнения във финансовото й състояние. Впоследствие е било установено, че Румен е източил фирмената сметка и е правил разходи на името на дружеството, след като вече не е бил част от него, твърди адвокат Токусчиев. Защитникът обясни, че заради тези действия срещу Цирков има жалби в Икономическа полиция и има заведено досъдебно производство – засега срещу неизвестен извършител. Колкото до дяловете, които не са му изплатени, все още вървят съдебни дела и се правят счетоводни експертизи за размера на сумата.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари