Търговия с гласове в Русенско

19
Търговията с гласове е ставала пред местните училища и магазини
Търговията с гласове е ставала пред местните училища и магазини Видео: БНТ

Екип на БНТ засне хора, които твърдят, че в Община Ветово се купуват гласове от 50 до 100 лева.

Толкова се оказа цената на гласа в град Глоджево и село Смирненски - и двете в Община Русе. Екип на БНТ засне хора, които твърдят, че срещу пари жителите на двете населени места са били убеждавани, и някои от тях са, продали гласа си на местния вот.

Веднага са подадени две жалби до съответните избирателни комисии, по тях работи и полицията. Има подадена жалба и за забранена агитация.

Търговията с гласове е ставала пред местните училища и магазини.

Във Ветово, където безработицата е най-голяма в Русенска област, привърженици на единия от 6-те кандидати за кмет са обикаляли с три коли в кварталите на местните ромски кланове, за да купуват гласове. Никой обаче не признава да е бил агитиран с пари.

Нурхан Мехмед: Раздавали там, по 50-100 лева са раздавали. Но сега като нямаме доказателства. Пък ние лично ги видяхме снощи - цяла вечер обикаляха. Те викат, че някакви картички са раздавали, но между картичките може да е имало нещо.

За този случай няма официално подадена жалба в Общинската избирателна комисия. Но в съседния град Глоджево полицията е разпитала свидетели, които твърдят, че пред местното училище е имало търговия с гласове.

Стела Стоилова - председател на ОИК - Русе: Че са предлагани пари срещу съответния глас на избирател. Има и свидетели, които са присъствали. Как граждани са стояли пред района на една от СИК и гласно, на всеослушание са правили такава агитация. В Глоджево, в училището. Къде са раздавали пари? - Пред училището.

Сигнал за купуване на гласове е подаден и за село Смирненски. Жители, които не пожелаха да застанат пред камерата ни, казаха, че са се раздавали пари и продукти в един от магазините. Длъжностни лица обаче категорично отричат да се е случвало подобно нещо.

Асие Еминова, временно изпълняваща длъжността кмет на с. Смирненски: Не съм чула, не съм видяла. Не можем да допуснем такова нещо да има - купуване и продаване на гласове.

При проверката и на двете жалби за купуване на гласове не са установени извършители. Уведомена е полицията, за да разследва случаите и да засили присъствието си по тези места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари