Търговец на електроенергия - професия на бъдещето

0
Търговията с електричество постепенно се превръща от бутиков в масов бизнес, а гладът за таланти постоянно расте.
Търговията с електричество постепенно се превръща от бутиков в масов бизнес, а гладът за таланти постоянно расте.

Eлектроенергията ще се търгува все по-усилено на свободния пазар

Усилията за ограничаване на вредните емисии в Европа и електрификацията на много сектори от икономиката и промишлеността са основният двигател за бързорастящия енергиен пазар на Стария континент.

Обемът на сделките с електрическа енергия на свободния пазар в Европа възлиза на 400 милиарда евро за последната година, като очакванията са той да се удвои през последното десетилетие, пише Bloomberg, цитирани от Profit.bg

Европейският съюз и Великобритания обръщат гръб на изкопаемите горива и инвестират огромни средства в нови вятърни турбини, соларни паркове и системи за складиране на електричество.

Това важи не само за правителствата и регулаторите, но и за големите енергийни компании.

Royal Dutch Shell планира инвестиции на стойност 3 милиарда долара годишно в сферата на алтернативните енергоизточници. Vitol Group създава собствена енергийна борса, а на трудовия пазар само през 2020 година работните си места са сменили повече търговци на електроенергия от предходните три години, взети заедно.

Енергийните компании изграждат нови мощности и мрежи от зарядни станции, с които увеличават клиентската си база, но успоредно с това се нуждаят от все повече квалифицирани кадри, които да управляват тези активи.

Електричеството е волатилен ресурс и търговците се опитват да печелят от движенията на цените. Една от основните причини за високата волатилност е непостоянната производителност на мощностите, характерна за слънчевата и вятърната енергия.

Според експертите по човешки ресурси, цитирани от Bloomberg, някои търговци на електроенергия прибират шестцифрени заплати, а компенсациите за смяна на работното място варират от 2 до 3 милиона долара.

Тези суми все още отстъпват на възнагражденията на най-добрите петролни трейдъри, но в следващите няколко години се очаква разликата да намалее още повече.

Търговията с електричество постепенно се превръща от бутиков в масов бизнес, а гладът за таланти постоянно расте.

На европейския пазар през последната година са сключени сделки за продажба на 8 744 тераватчаса електроенергия, по данни на консултантската компания Prospex Research. Прогнозите са до 2030 година обемите да нараснат до над 16 000 тераватчаса, а оборотът на пазара да достигне 630 милиарда евро.

От електрическите трейдъри се изисква да следят огромен обем информация - капацитета на работещите електроцентрали, промените в търсенето, техническите индикатори и дори метеорологичните прогнози. Понякога те оперират на няколко пазара едновременно.

Обикновено дипломите в областта на математиката, финансите, икономиката и инженерните науки се ценят високо на трудовия пазар в този сегмент. Все повече компании търсят и хора с експертиза в сферата на програмирането.

Град Орхус в Дания се превръща в един от европейските хъбове за краткосрочна търговия с електроенергия. Базираните там компании наемат студентите на работа направо от университета.

Един от примерите за напрежението (в буквален и преносен смисъл) в тази професия беше демонстриран нагледно на 15 септември тази година, когато тихото време и липсата на вятър по атлантическото крайбрежие доведе до почти пълно спиране на вятърните турбини във Великобритания.

Местният регулатор предупреди за свиването на предлагането, което доведе до рязък скок в цената на краткосрочните договори за доставка на електроенергия. За броени часове производството на вятърна енергия в Обединеното кралство спадна с около две трети, като в същото време цените се повишиха десетократно, а в Германия - 20-ократно.

Британският енергиен гигант BP съобщи, че ще съкрати 10 000 работни места на фона на спада в цената на петрола през последните години, но в същото време планира мащабно разширяване на поделението си за търговия с електроенергия в следващите пет години. Компанията очаква годишен ръст на оборота в този сегмент с около 40% годишно.

Стратегията на Shell също се движи в тази посока. Наскоро изпълнителният директор Бен ван Бюорден заяви, че компанията ще наеме значителен брой търговци на електроенергия в следващите няколко години.

Като се има предвид, че в Европа и Великобритания планират да увеличат усилията за намаляване на въглеродните емисии и за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, може да се окаже, че търговията с електроенергия ще се превърне в една от най-атрактивните професии на бъдещето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари