Таня – космическото момиче на България!

5

Да подкрепим Татяна по нейния път към звездите!

Татяна Иванова на 19 години от Добрич мечтае да стане първата жена космонавт на България. Тя е приета в специалността „Космическо инженерство“, специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University /САЩ/.

Повече за пътя на Татяна до успеха

От 4 години преследва мечтата си да станe първата жена космонавт на България. Преминава през два учебнотренировъчни лагера по модел на НАСА – в Измир, Турция през 2018 г. и в Хънтсвил, Алабама, САЩ през 2019 г.. 

През ноември 2021 г. е приета в космическа програма в Северна Америка. Космическата академия е към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки и е първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.

През февруари 2022 г. преминава през основополагащия курс – AST 101, след който получава квалификация за следващите 15 курса. 

Първият курс, който завършва, е за полет в специален самолет за висш пилотаж – 300 ExtraL, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.

Участва в тестването на разработените от CSA (Канадската космическа агенция) костюми чрез специално компресиране и декомпресиране, регулации и проверка на подвижността.

В университета Embry – Riddle е подложена на хипоксия в специални камери. 

Следващите три курса са проведени през октомври в Survival Systems, Гротън, Кънектикът, САЩ. На тях авиаторите се обучават как да оцеляват при кацане във вода или бедствена ситуация до пристигането на спасителните екипи. Тренира се оцеляване и евакуация от капсулата „Orion”, оцеляване след катапултиране с парашут и инженерни мисии в симулация на микрогравитация под водата чрез използването на „Full face mask” (Цяла маска) и водонепромокаема екипировка.

"От дете винаги съм искала да разбера как работи светът и така моята страст към Космоса избухна в много ранна възраст.

Дълбоко в сърцето си знаех, че искам да живея пълноценно този живот. Ако трябва да бъда честна, променях кариерните си стремежи много пъти, докато намеря истинската – моята цел, моята мисия. Неочаквано, едно изречение по време на обучението ми в Space Camp Turkiye промени курса на пътя ми, разпали страстта ми към Космоса и ми помогна да открия движещата сила. За да стана астронавт, трябва да придобия качествата да отстоявам себе си, за да мога да допринеса за развитието на човечеството чрез тях. Искам да получа най-доброто обучение в света и да премина през всичко, на което съм способна тук, на Земята, за да подготвя тялото и психиката си за Космоса.

Бъдещите ми цели не приключват с обучението ми. Аз съм се посветила на по-голяма мисия да вдъхновявам децата на България и целия свят да преследват мечтите си, да бъдат любознателни и трудолюбиви. Освен това отделям време, срещам се с видни българи и обсъждам бъдещето на страната ни в областта на изследването на Космоса. Разговаряла съм с президента на България, с министър-председателя, с министъра на образованието, с министъра на иновациите и растежа и с посланика на САЩ в България за моите намерения и стремежи.”, споделя Таня.

Постиженията на Татяна

В момента Татяна е космически посланик на Атлантическия клуб в България. Има издадена стихосбирка и е носителка на десетки награди по литература. През 2022 г. е отличена за „Достойна българка” в класацията на 24 часа, а през м. май печели и „Пробив на годината” в класацията „Мъж на годината” на ДАРИК Радио. Носителка е на наградата „Млад творец” на община Добрич през 2018 г. 

За какво ще се използват даренията?

Сумата е ориентировъчна и е предвидена за едногодишен период на обучение. В нея са включени следните пера, като размерът на последните е приблизителен:

  • Обучение и административни такси 40 714 USD (приблизително 80 000 лв.);
  • Общежитие 13 574 USD (приблизително 26 700 лв.);
  • Учебни материали 1 400 USD (приблизително 2800 лв.);
  • Транспортни разходи, Застраховка, Храна - 4312 USD (приблизително 8500 лв.)

Академични отличия и награди:

  • 1-во място, Световна шампионска купа и златен медал – „Космическа магия“ Космическа викторина Световна купа 2020 г.;
  • Сертификат за майсторски клас на ЦЕРН по физика на елементарните частици (2020, 2019);
  • Награда „Space Academy Wings" от Международния космически лагер на НАСА в Хънтсвил, Алабама, САЩ 2019 г.;
  • 1-во място във Втори областен научен конкурс „Науката лично” – проект „Марс” 2019 г.;
  • Покана за Международния космически лагер на НАСА – програма Advanced Space Academy Elite 2019’;Медал „Outstanding Camper Award” от международния космически лагер на НАСА в Турция 2018 г.;
  • Награди на отбора по роботика: 3-то МЯСТО Дивизия А и Специална награда за екипна работа – Национален конкурс „Роботика за България” SAP Lab 2019 г.

Международен опит:

  • Project PoSSUM 2022;
  • Space Challenges Bootcamp 2021 г. – Endurosat;
  • Космическият лагер на НАСА в Хънтсвил, Алабама, САЩ 2019 г.;
  • Част от онлайн международна конференция за амбициозни астронавти – Либия 2019 г.;
  • Международен проект за взаимодействие с Тунис 2019 г.;
  • Участник в международния научен лагер в Пловдив, България 2019 г.;
  • Част от Международния детски фестивал в Тиендзин, Китай 2018 г.(представлявайки България);
  • Космическият лагер на НАСА в Измир, Турция 2018 г.;

Татяна е лице на програмата на Space Camp Turkiye за България, президент – основател на Интеракт клуб Добрич и е посланик на фондацията “The Mars Generation”. Участва като доброволец към БЧК, Младежкия център в Добрич и „Зеленият пламък” – организация с нестопанска цел, която работи активно с младежи в сферата на екологията, образованието и културата.

Обича да пише поеми, есета, кратки разкази и текстове за песни, да пее и свири на барабани, танцувала е 10 години модерен балет. Говори свободно английски и е учила руски и испански език. От м. септември е и сертифициран Open Water водолаз.

Прочетете повече за нея и как можете да я подкрепите на Подкрепи.бг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари