Тъмната страна на електромобилите

0
Повишеният интерес към електромобилите задвижи бум в малките мини за добив на кобалт в Конго
Повишеният интерес към електромобилите задвижи бум в малките мини за добив на кобалт в Конго

Повишеният интерес към електромобилите задвижи бум в малките мини за добив на кобалт в Конго, свързани с опасни условия на труд и детски труд, пише Bloomberg.

Добивът в тях се е повишил поне с 50% през миналата година, сочат прогнозни данни на властите. Притежаваната от държава миньорска компания Gecamines изчислява, че добивът от малките мини, където се копае с ръце, е отговорен за около една четвърт от общия добив за 2017 година.

Условията на труд притесняват производители от Volkswagen до Tesla, които търсят начин да си осигурят доставки в дългосрочен план за производството на батерии, но не искат името им да бъде замесено в скандал заради лошите практики в Конго.

Технологични гиганти, включително Apple и Microsoft, трябваше да изчистят имиджа си след подобен скандал през 2016 година, когато Amnesty International съобщи, че деца са пращани да копаят за кобалт. През 2015 година пък срив на тунели уби дузина работници.

Кобалтът утрои своята стойност през последните 18 месеца заради скока в търсенето на електрически автомобили. Две трети от световното предлагане на метала идва именно от Конго - втората най-бедна държава в света. Бумът на метала, който в момента се търгува на над 80 000 долара за метричен тон, засили миньорските дейности в богатия на кобалт регион Катанга, където новопоявяващи се малки мини, в които се копае с ръце, са навсякъде, а търсенето на руда е толкова популярно, колкото и земеделието.

След доклада на Amnesty International добивът в Конго се срина, но през миналата година успя да възвърне темпо. Доставките на кобалтов хидроксид - частично рафиниран продукт, който съдържа една трета кобалт и е основният продукт за износ - се покачи с 20% през 2017 година до 269 хил. тона.

Но докато общият добив се покачва, в най-големите мини страната, управлявани от Glencore Plc и China Molybdenum, той остава без промяна. Правителствената статистика сочи, че растежът е заради малките мини.

Ресорното министерство изчислява, че през миналата година са добити 86 923 тона кобалт, с 13 хил. повече от отчетеното от индустриалните оператори.

Държавната миньорска компания казва още, че между 20 и 30 000 тона кобалт се изнасят нелегално през границата всяка година, а стойността по днешни цени е около 2,5 милиарда долара.

Източник: Bloomberg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари