Тамбурашкият оркестър в Русе получи грамота от министъра на културата

1

Създават нов документален филм за оркестъра

Днес се проведе среща между д-р Наталия Константинова, ръководител на Тамбурашкия оркестър в Русе и проф. д-р Николай Ненов, директор на Русенския музей, които обсъдиха възможностите за съхраняване на знанията и уменията на Тамбурашкия оркестър. Проф. Ненов предаде на д-р Константинова грамота от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Грамотата се дава за участие и номинация в Националната система „Живи човешки съкровища – България“ 2022 г., съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

Пред миналата година Русенският музей подаде кандидатурата „Традиционно свирене на тамбура във фаркашки стил в град Русе“ като елемент от регистъра в категория „Изпълнителски изкуства“. За съжаление Фаркашкият тамбурашки оркестър при Общински детски център за култура и изкуство не беше одобрен за живо човешко съкровище. „По мое мнение Комисията не беше подготвена да избере елемент от културното наследство на града. Практиката показва, че за живи човешки съкровища кандидатстват предимно елементи от домодерната, селска, култура.“, заяви проф. Николай Ненов.

В момента се работи по създаването на нов документален филм за Тамбурашкия оркестър от РТВЦ – Русе. Продукцията ще демонстрира приемствеността между поколенията. „Тамбурашкият оркестър притежава всички качества на нематериално културно наследство, тъй като е жив приемник на старата слава на Русе.“, убеден е проф. Ненов.

Регионален исторически музей и Тамборашкият оркестър ще продължат да работят за съхраняването на уникалния и единствен в България ансамбъл, защото той е живото културно наследство на Русе от XIX век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Дървото
    Човека даскал що не пишете за него колко години води тамборашкия оркестър в Русе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари