Талибаните обявиха контрол върху цял Афганистан

0
Очаква се президента Ашраф Гани да напусне кабинета си през следващите няколко часа
Очаква се президента Ашраф Гани да напусне кабинета си през следващите няколко часа Снимка: ЕПА / БГНЕС

В президентския дворец в Кабул се водят преговори по предаването на властта на талибаните

Талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на Афганистан, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС и БТА.

В президентския дворец в Кабул се провеждат преговори по предаването на властта на талибаните. Очаква се президента Ашраф Гани да напусне кабинета си през следващите няколко часа. Някои медии пишат, че афганистанските власти са решили да приемат условията, предложени от талибаните, като смяната на властта да стане мирно, без щурмуване на Кабул, допълва БНР.

Представител на талибаните е заявил, че чужденците в афганистанската столица трябва да напуснат, ако желаят или през следващите дни да регистрират присъствието си при администрацията на талибаните, която ще бъде утвърдена.

Летището в Кабул работи, въпреки че градът е обграден от силите на талибаните. Няма да бъде преустановявана работата и на болниците и спешните служби. На полицаите и военните е разрешено да се приберат у дома.

Междувременно стана ясно, че Албания е приела американско искане временно да приема афганистански бежанци, които искат да получат визи, за да влязат в САЩ.

По-рано днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид съобщи в Туитър, че бунтовниците са превзели административните центрове на три провинции в източната част на страната - Махмудараки, Бамиан и Хост. Според говорителя правителствените сили са понесли големи загуби, изоставили са своите позиции, оръжия и боеприпаси и са избягали.

Талибаните поеха контрола над всички ключови градове, а вътрешното министерство, цитирано от "Ройтерс" съобщи, че талибаните навлизат в столицата Кабул от всички страни. А "Франс прес" цитира техен лидер, според който на бойците е наредено да останат на входовете на афганистанската столица и да не влизат в града, предава БНР.

Местни жители, цитирани от агенцията обаче потвърждават мирното навлизане на силите на талибаните в някои предградия на афганистанската столица.

"Не искаме нито един невинен афганистански цивилен да бъде ранен или убит, докато поемаме властта, но не сме обявили прекратяване на огъня", е заявил представител на талибаните пред "Ройтерс". Лидерът на талибаните в Доха е наредил на бойците да се въздържат от насилие в Кабул и да позволят безопасното преминаване на всеки, които иска да напусне града и е поискал жените да се отправят към защитени зони. Говорител на талибаните е заявил, че няма да има отмъщение срещу никого и на служещите на правителството и военните ще бъде простено. Той също така призова цивилните да останат в страната и да не напускат от страх. По-рано през деня пред банките в Кабул имаше стотици хора.

От кабинета на президента написаха в Туитър, че на няколко места в Кабул са чути изстрели и че силите за сигурност са овладели положението. Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, е заявил служител на американското правителство, цитиран от Ройтес. А представител на НАТО е съобщил, че няколко служители на Европейския съюз са били изтеглени на безопасно, тайно място в столицата.

Според говорител на талибаните се водят преговори с афганистанското правителство за "безконфликтна капитулация" на Кабул. Журналист в афганистанската столица заяви пред Би Би Си:

"В изявлението на талибаните се казва още, че сигурността на Кабул е отговорност на правителството до предаването на властта. Чужди и западни дипломати са прехвърлени на сигурни места. Афганистанците обаче нямат този лукс. На хората тук им беше обещан мир и прекратяване на огъня, но нищо от това не се случи. Но ако сега Афганистан успее да осъществи мирно предаване на властта това ще бъде исторически момент."

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, тъй като Афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.

Талибански бойци превзеха преди това Мазари-Шариф, антиталибански бастион, подчертава БиБиСи.

Повече от 250 000 души от страната са потърсили спасение в Кабул, откъдето пък западните държави се опитват да евакуират своите граждани.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън предупреди бунтовниците да не предприемат действия срещу американската дипломатическа мисия, съобщи "Франс прес".

Германия подготвя евакуацията на своите около 100 граждани от Афганистан. Още в понеделник трябва да започне военна операция, планирана първоначално за края на месеца.

Правителството на Чехия също заяви, че е решило да евакуира своето посолство в Кабул и обеща помощ на своите афганистански сътрудници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари