Таксита вече возят с новите по-високи цени

1
След година отпада такса "престой"
След година отпада такса "престой" Снимка: БГНЕС

До средата на 2022 година трябва да се сменят апаратите в колите

Не се учудвайте, ако се возите на такси с нови цени. Особено първоначалната такса. Тя вече може да е между 2 и 3 пъти от минималната цена за километър по съответната тарифа (дневна или нощна) в населеното място. А след година пък ще отпадне такса "престой", пише Dir.bg.

Но всичко по реда си.

В началото на годината транспортният министър Росен Желязков подписа Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 34 от 1999 г. за таксиметров превоз на пътници, в която е регламентирано увеличаването на първоначалната такса на таксиметровите превози, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове. По предварителни сметките това прави увеличение от около 1 лв. на курс, но наредбата дава място и за увеличение от около 2 лв.

Досега първоначалната такса на таксиметровия превоз не можеше да надвишава с повече от 50% цената на километър по съответната тарифа в населеното място (определена от превозвача).

С приетите промени първоначалната такса вече ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място, определена от Общинския съвет.

В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година.

Ако те не направят това, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

И друго важно нещо е, че вече общините изцяло ще администрират процеса по издаване на удостоверения и разрешения за таксиметров превоз.

Досега отговорността бе споделена - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" издаваше удостоверението на превозвача, а общината даваше разрешение за конкретния автомобил и водач. Сега всичко отива в ръцете на общините.

Те ще вкарват цялата информация за такситата в Централизираната система към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като в системата ще има информация за периодичния технически преглед на автомобила и за водача, които общините ще ползват.

Така ако един превозвач е регистриран в София, може да осъществява дейност на територията на друга община, след като получи необходимото разрешение и водачите и автомобилите бъдат вписани в единната система.

И към момента минималната първоначална цена може да варира, защото по правилник тя може да е до 50% от цената за километър.

Ако говорим за София, то минималните цени определени от общинския съвет са 0.77 лв./км за дневна тарифа и 0.88 лв./км за нощна тарифа.

До момента първоначалната такса не можеше да надхвърля 1.15 лв. при дневна тарифа и към 1.32 лв. при нощна тарифа. Въпреки това почти всички големи таксиметрови компании в София бяха определили първоначална такса в размер на 0.70 лв.

Сега, с промените в Наредбата, първоначалната такса може да стане между 1,54 лева и 2,31 лева при дневна тарифа и между 1,76 лева и 2,64 лева при нощна тарифа.

Промените в Наредбата влязоха в сила в началото на февруари, а това означава, че до началото на май таксиметровите автомобили трябва да си пренастроят апаратите.

Това става, след като минат през Държавната агенция за технически и метеорологичен надзор. До началото на месец май 2021 г. може да има таксиметрови апарати, които да работят на старите първоначални такси.

Ако даден таксиметров автомобил вече е успял да си пренастрои апарата, то не трябва да са учудваме от по-високата първоначална такса, която ни хваща.

Като цяло въвеждането на по-висока първоначална такса се прави с цел шофьорите да не отказват късите курсове, срещу които винаги са недоволствали, че не им носи доход.

С увеличението на първоначалната такса водачите на таксита вече ще имат един гарантиран по-висок доход.

Важно е да се отбележи, че първоначалната такса си е първоначална такса и в нея не се включва някакво изминато разстояние. Всеки изминат километър си се таксува по тарифата.

Промени в таксуването ще има след година

Промени в таксуването ще има след година, когато всички таксиметрови автомобили ще трябва да си сменят апаратите. Но това ще стане след нови промени в Наредбата. За тях обаче се мисли отсега.

В момента апаратите в такситата са с т.н. "фискална памет", а до средата на 2022 година трябва да бъдат подменени с такива с "оценено съответствие".

Разликата е в това, че при апаратите с "оценено съответствие" ще отпадне такса "престой", която в момента се тарифира по определен начин. И всъщност сумата за престой е тази, която клиента не може да контролира, за разлика от първоначалната такса или цената на километър.

Промяната на апаратите при нас се въвежда във връзка с изискване на Европейската комисия да има еднакви апарати в таксиметровите автомобили в целия Европейски съюз.

Те, както казахме, не отчитат време за "престой", а ще изчисляват време за извършване на превоза, което реално може да се контролира от клиента.

Но това ще се регламентира с нови промени в Наредбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари