Така стават милионери, а ти блъскай за 2 лева

7
Ще ви кажа нещо, което вие не знаете и прокуратурата вероятно не знае
Ще ви кажа нещо, което вие не знаете и прокуратурата вероятно не знае

Инж. Илия Запрянов, ръководител надзора на магистрала „Марица“.

Всичко, което каза Илия Запрянов в eфира на BTV:

„Аз съм пътен инженер от 2012 до 2014 г, заместник ръководител на надзора на ЛОТ 1, изцяло контролирах строително монтажните работи, на малки и големи съоръжения.

Нека тези 51 млн ги разделим на 2 части. Първата част беше платена за неизвършени изкопи над 180 000 кубика на фирма „Пътища“. Като пряк участник на трасето ви казвам, че в България се готвят 2 манджи. Едната е от АПИ и министерството за пред обществеността, а другата манджа се готви на тресето и аз бях там вътре в манджата на трасето. Действаше се по схемата – „Пътища“ АД за даден месец трябва да изкопае 30 000 по сертификат, но те копаят само 10. И те молят АПИ, дайте ни ги тези 25 000 на зелено, следващия месецще наваксаме. Да, но следващия месец не ги изкопават, не връщат зеленото, а още на червено искат още 20 000. Така лека, полека се образува един джакпот от 180 000 кб, които са равни на 22 млн лева. Всичко става със знанието и указанията на АПИ и министерството на регионалното развитие и благоустройство – МРРБ. Всичко се реализира от високо ниво.

Подавал съм жалби до министър Лиляна Павлова, две жалби за тези 22 млн. Отговор няма. Фирма „Пътища“ АД усвои тези пари. Изкопите ги няма, но парите са платени.

Нека ви кажа нещо като човек пътен инженер с опит и стаж и рутина. Тази стабилизация, укрепване и преувлажняване е пълна измишльотина за публиката. Проектът предвижда всички отводнителни мероприятия. Не би трябвало никакво преувлажняване да се появява по време на строителството защото проектът е обхванал всички детайли. И ако стане нещо форсмажорно това трябва да бликне някакъв нов водоизточник. Някакъв нов гейзър в България. И тогава, о чудо да говорим за такива мероприятия. Когато искате да приберете 20-25 млн, вие се чудите какво да измислите и ето преувлажняването.

Ние от гилдията знаем, че където се появи Лазар Лазаров там се появяват циментови стабилизации и укрепвания. Лазар Лазаров, когато го уволни Орешарски стана директор на фирмата на Гергов – „Пловдивски панаир“. И в качеството си на директор на панаира той една година присъстваше на оперативките на лотовете и го водеше този лот. Ние се чудехме, той беше облечен като манекен, костюм за 5000 лв, обувки за 2000 лв. Хората казват – пътно, мътно. Пробите, които вземат се фалшифицират. Взема се материал от точно определено място. Веднъж аз имах неблагоразумието и им казах – вземето от това место. Пробата се оказа пълна глина. Получих големи критики, заплахи, че ще ме уволнят, да си мълча и да не се обаждам там, където не ми е работата. И забележете, цяла България ни гледа. Всички проби излязоха качествени, а магистралата е некачествена и пропада. Това е доказателство, че пробите са фалшифицирани. Пропаданията доказват, че има глина в магистралата, че е вложен некачествен материал в зона „В“ и зона „Б“. Тоест долните части на високите зони.

Ще ви кажа нещо, което вие не знаете и прокуратурата вероятно не знае.

На магистралата се построи пътя на любовта. Този път на любовта е на 22-ри км. Направи се едно отклонение за село Златна ливада, където живеят 50 души. Нито го има в проектите този път, нито в сметките. Нито има предвидени за него бюджетни средства. Направен е извънредно, извън търга. Вероятно с пари от вторите 25 млн от 50-те милиона. Едни 4-5 милиона са отишли за него. Път на любовта, защото кметицата на Златна ливада е една симпатяга, знойна красавица.

През 2012 г дойде при мен и ми вика: Запрянов как да си направя отклонение до моето село? Казах и, виж сега Ирина, това е невъзможно, защото по проект не е предвидено такова отклонение. Тя ми каза, ти ми кажи кой е човекът пък аз ще се оправя с него. Казах и това е шефът на АПИ. Какво правиха двамата, какво струваха, според мен имаше някаква любовна тръпка. Това не е жълто, защото то стана. Пътят го има понеже за любовта няма граници, за любовта няма прегради този път се направи поради тази тяхна авантюра. Тя отиде при него, какво правиха, гукаха ли си, ласкаеха ли се, но този път се построи. Около 1 км, но струва 4-5 милиона. Моята съдба беше, не ми удължиха договора, а причината много говоря, като неблагонадежден“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари